FOTO: Tomas Ohlsson

SVT-klubben säger upp vikarieavtal

20 december, 2012

Journalistklubben på Sveriges Television säger upp det lokala avtalet om vikariepool. Orsaken är att SVT inte velat förbättra poolmedarbetarnas arbetsvillkor.

Det lokala avtalet om en vikariepool på SVT skrevs under 2011, och skulle svara mot det ständiga behovet av vikarier, bemanningsanställda och frilansar på SVT. Fem journalister anställdes på riksnyheterna i Stockholm.

Anställningsvillkoren för poolmedarbetarna är mer flexibla än för andra anställda. Bland annat kan arbetsgivaren ändra förläggningen av arbetspass fram till klockan 15 dagen före förändringen. Poolmedarbetarna har rätt till en sammanhängande veckovila på minst 36 timmar. För övriga anställda gäller 28 dagars varsel för schemaändringar och en sammanhängande veckovila på minst 58 timmar.

Efter en utvärdering som genomfördes i somras kom journalistklubben på SVT fram till att det var allvarliga brister i återhämtningen och framförhållningen. Bland annat uppstod arbetsrelaterade sjukskrivningar och svårigheter att kombinera arbete och fritid bland poolmedarbetarna. Klubben kallade därför till förhandling i syfte att förbättra arbetsvillkoren för de fem poolmedarbetarna.

I onsdags avslutades förhandlingen med att SVT slog fast att de inte anser att det finns ett behov av några förbättringar i det lokala avtalet. Journalistklubben uppger att detta bland annat beror på att ”SVT av princip inte är intresserade av att förbättra arbetsvillkor för anställda på SVT”.

Journalistklubbens krav var en sammanhängande veckovila på 58 timmar för poolmedarbetarna, precis som för övriga anställda, samt rätten att vara ledig två helger i månaden. SVT sade nej till budet och förhandlingen strandade.

Efter att förhandlingen avslutats beslutade journalistklubbens styrelse att säga upp det lokala avtalet om vikariepool från och med den 31 december 2012, och enligt klubben innebär detta att medarbetarna i vikariepoolen i Stockholm ska ha omplacerats till nya tjänster senast vid halvårsskiftet 2013.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies