Gå direkt till textinnehållet

SVT kapade intervju med Eva Hamilton

SVT Nordnytt sände i tisdags kväll en intervju med SVTs VD Eva Hamilton om de planerade förändringarna för Nordnytts sändningar. Men på onsdagen gick ansvarig utgivare in och kapade intervjun på SVTs sajt. Bland annat försvann reporterns fråga varför Norrbotten ska betala för SVTs bristande bevakning i storstäderna.

Journalisten har tidigare berättat om SVTs utredning om de regionala nyhetsprogrammen. Planen är att satsa mer resurser på storstadsbevakningen och dra ner på kostnaderna i bland annat Norrland. Nordnytts direktsändningar från Luleå ska upphöra 1 januari 2015.

I tisdags sände SVT Nordnytt ett inslag om förändringarna i sin ordinarie nyhetssändning, där SVTs VD Eva Hamilton intervjuades av Nordnytts reporter. Inslaget lades ut på SVTs sajt i tisdags kväll.

Men på onsdagen beslutade ansvarig utgivare Sandra Warg att inslaget på sajten skulle redigeras om. De sista två frågorna till Eva Hamilton och hennes svar försvann plötsligt från inslaget.

Annons Annons

Nu avslutas inslaget på Nordnytts sajt med att Eva Hamilton säger:

”Det är inte så att storstäderna inte har resurser, dom har jättemycket resurser. SVT har väldigt dålig nyhetsbevakning av till exempel Västra Götaland, norra Skåne, Uppland. Det måste vi göra något åt för att bättre spegla hela landet. SVT är inte bara Norrbotten, SVT är hela Sverige.”

I originalinslaget som sändes i SVT Nordnytt i tisdags fortsatte intervjun på följande sätt, men det är nu bortklippt från inslaget på sajten:

Reportern: ”Men varför ska resten av landet betala för den bristande bevakningen i storstäderna?”

Eva Hamilton: ”Vi har inte oändligt mycket pengar och kan vi via ny teknik hitta smartare sätt att göra tv så är det min skyldighet som VD att göra det.”

Reportern: ”Men är det svaret på min fråga?

Eva Hamilton: ”Ja det tror jag. Jag är ganska övertygad om att Norrbottens publik kommer att märka väldigt liten skillnad efter första januari 2015. Men ni på redaktionen kommer att märka skillnad.”
 

På Nordnytts redaktion har beslutet att kapa intervjun väckt förvåning och ilska.

Nordnytts ansvariga utgivare Sandra Warg försvarar beslutet att kapa intervjun i efterhand:

– Frågan var okollegialt formulerade. Den antydde att kollegerna i storstäderna inte skött sitt jobb, att de hade misslyckats. Frågan tog ställning och riktade ett misstroende mot SVTs medarbetare i storstäderna och det vill inte jag som ansvarig utgivare vara delaktig i. Jag vill inte ha en pajkastning, säger Sandra Warg till Journalisten.

Men det är ju Eva Hamilton som säger att SVT har väldigt dålig nyhetsbevakning i de områdena, och det finns ju kvar i inslaget?
– Ja, men man blandar äpplen och päron. Det Eva Hamilton talar om är att det just nu inte finns resurser att göra en bra nyhetsbevakning i storstäderna, och det är ju det SVT vill förändra. Reporterns fråga handlar om att SVT-medarbetarna inte skött sitt jobb.

Det säger han väl inte? Han säger att det är bristande bevakning i storstäderna, och det är ju vad Eva Hamilton också säger?
– Nej, det kan uppfattas som att han kritiserar de regionala nyhetsprogrammen i storstäderna.

Har du diskuterat beslutet att ändra inslaget med någon annan?
– Bara med reportern och tjänstgörande webbredaktör.

Var du och reportern överens?
– Det är man aldrig när man kliver in som ansvarig utgivare och kräver ändringar.

Hur ofta gör du ändringar i efterhand på det här sättet, efter att inslaget har sänts?
– Jag håller inte räkningen, det händer ofta.

Trots att det gamla inslaget kapats ligger fortfarande hela det ursprungliga inslaget från nyhetssändningen i Nordnytt kvar på SVT Play (06:20 in i programmet).

Fler avsnitt
Fler videos