SVT i beroendeställning till Nobelstiftelsen

6 december, 2018

Nobelstiftelsens kontroll över rättigheterna till Nobelbanketten gör att Sveriges Television inte ställer kritiska frågor om vetenskapen under sändningen. Det visar en ny studie. UPPDATERAD.

I studien som publiceras av Nordicom vid Göteborgs universitet har medieforskaren Hillevi Ganetz undersökt syftet med sändningen av Nobelbanketten i SVT.

Hennes undersökning visar att det rent vetenskapliga innehållet tar allt mer tid i anspråk i sändningarna, och att programmet därför inte längre bara handlar om underhållning. Orsaken är att Nobelstiftelsens kontroll över sändningsrättigheterna hårdnat. Samtidigt har det inneburit att beroendeförhållandet mellan de två aktörerna gör att kritiska frågor om vetenskapen och dess relation till samhälle och politik i princip är obefintliga under sändningen.

”Det är i hög utsträckning forskarsamhället som får sätta villkoren för samarbetet. Detta demonstreras bland annat i att SVT i princip inte ställer några kritiska frågor under sändningen. De tillhandahåller istället underhållning och ett helt okritiskt perspektiv på vetenskapen”, säger Hillevi Ganetz i en kommentar.

SVTs projektledare Per Rådelius kritiserar i ett mejl till Journalisten studien, som han menar riktat in sig på ett enda program, Nobelbanketten, ett av en mängd program som bevakar Nobel.

”SVT sänder ett stort antal evenemang från Nobel, till exempel Nobelstudion, prisutdelningar och föreläsningar. Vetenskapens värld fördjupar sig i alla vetenskapspriserna under dessa veckor och därtill bevakas Nobel av vår nyhetsverksamhet.”

Per Rådelius anser inte att det är konstigt att sändningen från Stockholms stadshus innehåller kritiska frågor om forskningen:

”Nobelbanketten följer det som händer i Stadshuset och har ett högt allmänintresse. Det är en högtidlig fest där pristagarna står i centrum. Just banketten är inte ett lämpligt format för en kritisk granskning”, skriver Per Rådelius.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies