SVT gynnande företag som marknadsför ”superfrukter”

18 september, 2017

GRN-beslut UPPDATERAD. Inslaget i SVT Forum gick ut på att två entreprenörer fick berätta om sitt företag som säljer frukt och bär från Brasilien. Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden.

Det var i november 2016 som SVT Forum sände inslaget där två företagare fick visa bilder och berätta om sitt företag som säljer så kallade ”superfrukter”. I sändningen beskrev exempelvis en av entreprenörerna acai som ”världens nyttigaste frukt”.

SVT menar i en skrivelse till nämnden att det var tydligt för publiken att återutsändningen från konferensen inte var ett arrangemang i SVTs egen regi. Men nämnden skriver i sitt beslut att att exponeringen av varumärke och produkter, samt entreprenörernas positiva omdömen om produkterna, närmast fick inslaget att "framstå som ett led i marknadsföringen av företaget". 

Nämndens ledamot Clas Barkman var dock skiljaktig.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies