FOTO: Tor Johnsson

SVT går över till MO

16 november, 2020

Alla tre public service-företagen ska från årsskiftet få publicitetsskada prövad av Medieombudsmannen (MO) i stället för av Granskningsnämnden (GRN).

I torsdags fattade SVTs styrelse beslut om att respekt för den enskildes privatliv ska skötas helt av Medieombudsmannen och Mediernas Etiknämnd.

Journalisten berättade i slutet av oktober att både SR och UR begär att avstå prövning av statliga Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) när det gäller publicitetsskada genom intrång i privatlivet, för att i stället låta sådana prövningar hanteras av det självreglerande medieetiska systemet Medieombudsmannen (MO) och Mediernas Etiknämnd (MEN).

Under 2020 har sådana prövningar kunnat göras inom båda systemen men efter att den nya radio- och tv-lagen antogs i oktober får public service-företagen från och med den 1 januari 2021 möjlighet att styra över all sådan prövning till enbart MO/MEN.

Granskningsnämnden kommer att fortsätta att pröva anmälningar mot public service-företagen rörande bland annat opartiskhet, saklighet och otillbörligt gynnande av kommersiella intressen, som inte prövas inom det självreglerande systemet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies