FOTO: Tomas Ohlsson

SVT förlorade mot facket om Så ska det låta

17 juni, 2015

Sveriges Television vägrade informera den fackliga motparten uppgifter om kollektivavtal och arbetsförhållanden på ett externt produktionsbolag inför utläggningen av produktionen av Så ska det låta. Nu tvingas SVT betala 50 000 kronor i skadestånd samt rättegångskostnaderna till motparten, efter en dom i Arbetsdomstolen.

Tvisten rör utläggningen av SVTs program Så ska det låta år 2011 på det externa produktionsbolaget Mastiff AB.

Vid förhandlingen med Svenska Musikerförbundet begärde facket att få information av SVT om Mastiff hade kollektivavtal med något annat fackförbund, ägarförhållandena i Mastiff AB, hur många personer som skulle medverka samt deras arbetsförhållanden. SVT nekade till att lämna ut informationen. Musikerförbundet valde då att stämma SVT i Arbetsdomstolen, och på onsdagen kom domen.

Arbetsdomstolen konstaterar att SVT inte har uppfyllt sin informationsplikt och därmed har brutit mot förhandlingsskyldigheten i medbestämmandelagen. Därför ska SVT betala 50 000 kronor i skadestånd till Musikerförbundet, samt förbundets rättegångskostnader om 127 000 kronor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies