SVT Falun: ”Ledningen
är ute på tunn is”

17 februari, 2016

FOTO: Jonas Löfvenberg Petteri Karttunen, ordförande i journalistklubben på SVT (bilden), anser att det är önskvärt att SVT gör om ansvarsprofilerna så att alla inte behöver göra allt. Samtidig anser flera journalister på SVTs lokalredaktioner att ledningen inte tar problemen med sjukskrivningarna på allvar.

Journalisten berättade i går att omorganisationen på SVTs lokala redaktioner för knappt ett år sedan lett till ökad stress och flera sjukskrivningar eftersom arbetsbelastningen blivit för stor. I artikeln svarade Christina Ågren, som är programchef för SVTs lokala nyheter, på kritiken och berättade att man noga följer hur redaktionerna fungerar och hur medarbetarna mår efter omorganisationen.

”Jag har inte upplevt att det är ett generellt och stort problem. Men jag säger inte att det är oproblematiskt. Man ska absolut inte bli sjuk av arbetet på Sveriges Television. Detta är huvudfokus för mig just nu. Vi är lyhörda och måste i samverkan hitta vägar framåt”, sade Christina Ågren till Journalisten.

Flera journalister inom SVT har reagerat på uttalandet och menar att problemen är mycket allvarliga och att åtgärderna borde ha kommit tidigare.

– Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till nu. De medarbetarenkäter vi har haft har inte lett till någonting trots att det är så mycket rött i dem, säger Cissi Eriksson Granér på SVT i Gävleborg.

– Det har märkts en stor skillnad efter omorganisationen. Vi är tio personer och har två redaktioner, i Gävle och i Hudiksvall, och har fått både sena och tidiga pass i våra scheman vilket lett till att det blir färre på dagarna. Det känns som att vi på de mindre orterna med tio personer har hamnat i ett B-lag.

Även på SVT i Dalarna reagerar journalister på Christina Ågrens uttalande i Journalisten.

– Jag blir arg när jag ser svaren från programchefen Christina Ågren. Antingen har hon inte förstått eller så bryr hon sig inte. De borde ha agerat långt tidigare, säger Ann-Louise Julin som arbetar på SVT i Falun.

På SVT Dalarna och Gävleborg har man haft två långtidssjukskrivna på grund av utbrändhet, varav en är tillbaka. Två personer har tagit tjänstledighet för studier på grund av omorganisationen. Tre har gått ner i arbetstid på grund av den höga arbetsbelastningen. Två har sökt sig till andra redaktioner inom SVT för att komma bort från lokalredaktionerna. De kortare sjukskrivningarna har också ökat.

– I sig var organisationsförändringen bra, men bemanningsmässigt har det inte fungerat. Hur högt ska priset vara för att leverera bättre lokala nyheter? Jag tycker att de är ute på tunn is. Den som en gång har gått in i väggen har en lägre stresströskel. Om man arbetar under hård press utan återhämtning under lång tid blir man utbränd. Det är inte frågan om om, utan om när, det händer nästa gång, säger Ann-Louise Julin.

– Man kan inte fylla en tiolitershink om man har nio liter vatten. Det spelar ingen roll hur man prioriterar.

Petteri Karttunen, ordförande i journalistklubben på Sveriges Television, anser att SVT bör se över arbetsuppgifterna för journalisterna på lokalredaktionerna.

– Från Journalistförbundets sida har vi tryckt på att vi behöver någon form av partsgemensam utredning av hur lokala nyheter mår. Det har vi inte fått, men det pågår ett arbete där SVT undersöker och försöker åtgärda brister. Vi har några orter, bland annat Malmö, där folk har blivit sjukskrivna för att arbetsbelastningen är för stor. Vi ser att det finns orter där många småbarnsföräldrar använder rätten att gå ner i tid för de orkar inte vara föräldrar och jobba samtidigt. Det är kvinnor som väljer att gå ner i tid. Det påverkar lön och pension, säger Petteri Karttunen.

– Man försöker från ledningen hitta åtgärder för att förbättra situationen, men det är svårt. Vad man skulle vilja är att SVT gör om ansvarsprofilerna, det vill säga vad man förväntar av en reporter till exempel på en dag. SVT har varit väldigt bra på att lägga till. SVT har varit dåliga på att ta bort. Det är inte journalistiskt motiverat att alla ska ha en sådan bredd, att alla ska kunna göra allting. Det leder dessutom till stress och till att vissa blir sjuka. De personerna borde man sätta på att göra saker som de är duktiga på i stället för att tvinga dem att göra andra saker. Det vill säga, använda varje persons kompetens på bästa möjliga sätt.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av ingemar schmid ons, 2016-02-17 22:32
Fattar inte att Journalisten envisas med att kalla SVT:s regionala nyhetsprogram för "lokala". Det tyder på att okunnigheten är stor på redaktionen. Kan man kalla t ex Västnytt för "lokalt" när bevakningsområdet har minst en miljon invånare. Göteborg: Strömstad, Uddevalla, Skövde, Mariestad, Skara - och många fler kommuner i Västra Götaland bevakas av SVT Väst. Ni förlorar er trovärdighet när ni utifrån ert Stockholmsperspektiv kallar detta "lokalt".
Inlagt av Johannes Nesser tors, 2016-02-18 11:27
SVT har bytt namn från "regionala" till "lokala" nyheter ganska nyligen. Det är tämligen nytt och rätt ovant för alla tror jag, inklusive anställda på SVT, märkte jag under intervjuerna.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies