FOTO: Tor Johnsson

SVT fälls för två coronainslag – rättade inte tillräckligt

10 maj, 2021

GRN-beslut Granskningsnämnden fäller två SVT-inslag kopplade till pandemin. I båda fallen hade man rättat felaktigheterna, men nämnden anser att de inte korrigerades tillräckligt.

Ett av inslagen sändes i Aktuellt och handlade om EUs coronastöd, med unionens uppgörelse om långtidsbudget och en återhämtningsfond.

Programledaren uppgav att det handlade om över 18 000 miljoner kronor. SVT har senare rättat med den korrekta siffran 18 000 miljarder kronor, samt att den innefattade såväl långtidsbudgeten som återhämtningsfonden.

Men Granskningsnämnden anser att rättelsen inte var fullständig, då den gav intrycket av att den enbart omfattade EUs långtidsbudget och inte återhämtningsfonden.

Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.

Det andra inslaget som fälls sändes i programmet Corona special där en korrespondent intervjuades om vaccinläget i landet.

Korren påstod felaktigt att det var ungefär 150 döda i Sverige på en dag, och att dödligheten i covid-19 i relation till folkmängden var dubbelt så hög i Sverige som i USA.

SVT skriver att korren hade missförstått de svenska siffrorna den aktuella dagen. Uppgiften ”150 döda ungefär” baserades på den siffra som gällde inrapporterade döda och som också inkluderade helgen som gått.

Formuleringen överraskade redaktör och programledare i direktsändningen och de hade ingen möjlighet att hinna kontrollera fakta under sändning och på det sättet rätta uppgiften i samma sändning, menar kanalen.

En rättelse sändes två dagar senare där man berättade att det var USA som hade ett högre dödstal per capita.

Men nämnden anser att den inte korrigerade den felaktigt uppgivna siffran över antalet döda i Sverige. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.

Båda inslagen friades i fråga om kravet på opartiskhet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies