SVT fälls för kommentarer till DN-artikel

28 november, 2016

GRN-beslut Gomorron Sverige i SVT1 fälls av Granskningsnämnden för att man utan bemötande låtit Kulturpanelen kritisera den tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths uttalanden i en artikel i Dagens Nyheter.

I mars sände Gomorron Sverige i Sveriges Television ett inslag om uttalanden som Sveriges tidigare kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gjort i artikeln ”Vreden på Östermalm” i Dagens Nyheter. Artikeln handlade bland annat om hennes misstro mot svenska medier och att hon läser ”den främlingsfientliga nättidningen Avpixlat”.

I inslaget där programmets kulturpanel resonerade kring den förra ministerns uttalanden beskrevs hennes agerande som bland annat ”aningslöst”, ”fullständigt obildat” och ”patetiskt”.

Tre personer anmälde inslaget till Granskningsnämnden för radio och TV, som anser att kritiken som riktades mot Lena Adelsohn Liljeroth krävde ett bemötande.

SVT hade i tidigare sändningar redogjort för Lena Adelsohn Liljeroths inställning till kritiken, men det skedde inte i det aktuella inslaget, varför nämnden anser att inslaget stred mot kravet på opartiskhet och fäller SVT.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies