Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för Janne Josefssons uttalanden om KD

Janne Josefssons attack på KD-ledaren Ebba Busch Thor under en Aktuelltdebatt om nazism stred mot kravet på opartiskhet, anser Granskningsnämnden för radio och TV, som fäller SVT.

I september förra året rapporterade Aktuellt i SVT 2 om ett nytt förslag från Kristdemokraterna om ett förbud för samröre med nazistiska organisationer. Inslaget följdes upp av en studiodebatt mellan KD-ledaren Ebba Busch Thor och SVT-medarbetaren Janne Josefsson. I debatten sade Ebba Busch Thor att hon ville att det ska vara förbjudet att vara medlem i kriminella organisationer, och beskrev Nordiska motståndsrörelsen som en kriminell våldsbejakande organisation.

Janne Josefsson ansåg att förslaget var dåligt eftersom han menade att det inskränker yttrandefriheten. Han sade bland annat: ”Det här är allvarligt. Nu är det två partiledare, det är du och Jimmie Åkesson, som kräver detta. Och det hotar yttrandefriheten och jag som är journalist och publicist, jag blir mörkrädd.”

Debattinslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och TV av en person som ansåg att den roll journalisten tog i inslaget inte var objektiv eller neutral.

Annons Annons

Granskningsnämnden menar att det kan godtas att Janne Josefsson deltog i den aktuella diskussionen trots att han är en företrädare för SVT för vilken kravet på opartiskhet gäller fullt ut, mot bakgrund av att ämnet gällde yttrandefrihet.

Nämnden anser dock att flera av hans uttalanden om KDs förslag var så värderande att de innebar ett ställningstagande i strid med kravet på opartiskhet. GRN fäller därför SVT för inslaget.

Fler avsnitt
Fler videos