SVT fälls för inslag
från Trollhättan

8 februari, 2016

GRN-beslut SVTs Rapports inslag om skolattacken i Trollhättan fälls av Granskningsnämnden för formuleringar om elevernas nationalitet vid rapporteringen. Inslagen strider mot bestämmelserna om televisionens särskilda genomslagskraft.

Sveriges Televisions Rapports inslag om skolattacken i Trollhättan den 22 och 23 oktober förra året fälls av Granskningsnämnden för radio och TV.

Två anmälare anser att reporterns formuleringar om att ”väldigt få svenska barn” gick på skolan och att gärningsmannen valt bort ”helsvenska barn” var osakligt, fördomsfullt och rasistiskt.

SVT medger att reportern uttryckt sig olyckligt och förklarar händelsen med att stor tidspress rådde. De säger också i det underlag från Skolverket som användes till frågorna fanns också information om att 35 procent av eleverna i nionde klass på skolan var hade kommit till Sverige de senaste fyra åren.

GRN anser att formuleringarna ”svenska barn” och ”helsvenska barn” i det sammanhang de används i inslagen befäster fördomar i frågan om vilka som kan anses vara svenskar. Nämnden anser därför, trots att rapporteringen skett i direktsändning, att SVT inte tagit tillräckligt stor hänsyn till bestämmelserna om televisionens särskilda genomslagskraft.  

Efter kritiken mot rapporteringen från flera olika organisationer, och innan GRNs beslut, påbörjade SVT påbörjat ett internt arbete för att se över sitt språkbruk.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Willy Lindqvist mån, 2016-02-08 18:13
Det behöver formuleras en definition av vad rasism är. Mycket av det som i dag kallas rasism förefaller vara personligt tyckande och okunnighet om rasism. GRN anser att formuleringarna ”svenska barn” och ”helsvenska barn” i det sammanhang de används i inslagen befäster fördomar i frågan om vilka som kan anses vara svenskar. Då måste man fråga sig: Är det GRN:s fördomar som befästs av dessa formuleringar? Vems fördomar handlar det annars om? Det är i varje fall inte mina.
Inlagt av Linn Johansson ons, 2016-02-10 07:16
Ett större problem anser jag är att man beskriver gärningsmannens psykiska hälsa i första hand eftersom han var vit. Hade det nu varit en mörkhyad gärningsman hade medierna med säkerhet menat att det var en politisk eller religiös terrorhandling. Det är så farligt att isolera vita gärningsmän till enskilda galningar samtidig som man gör mörka gärningsmän till en homogen grupp... Trollhättandådet var en rasistisk handling. Om vi inte kan prata om politiken bakom en sådan handling och inte förändrar något kommer det att hända igen. Önskar samtliga medier kunde bli anmälda för det, ni har ett enormt ansvar i medievärlden att inte spä på de rasistiska lögner och generaliseringar som florerar. Kan hålla med om att man kan diskutera när begreppet "helsvensk" har en funktion och inte. Men det gör mig orolig att vi hakar upp oss på ord och detaljer hit och dit. Det är den stora bilden som måste förändras. Det hjälper inte att vi slutar säga "negerboll" (ursäkta men jag hoppas ni förstår varför jag använder det exemplet) om vi inte samtidigt arbetar med en djupt ingrodd rasistisk maktordning som sätter mörkast hud längst ner i rang. Det kanske känns bättre för moralen att säga "chokladboll" men ingenting har i grunden förändrats. Rasismen är en politisk fråga. Vi måste ifrågasätta vad det är i vårt samhälle som inte fungerar och våga ha visioner om ett alternativ. Att märka ord fram och tillbaka skapar bara motsättningar och gynnar SD och deras vänner. Vi måste kunna höja nivån på samtalet och se ett större sammanhang.
Inlagt av Marre tors, 2016-02-11 17:31
Som varandes helsvensk så anser jag det mycket kränkande att min etniska tillhörighet ifrågasätts, t ex via det ymniga bruket av citationstecken kring denna. Skulle det på samma sätt vara acceptabelt att skriva "kurder" eller "samer" och på så sätt låta påskina att dessa etniska grupper egentligen inte finns? Och med tanke på debatten kring det s k "n-ordet" så är det ofattbart att det nedsättande epitetet "svennar" tillåts förekomma. Det var helt absurt att häromveckan se hur Marianne Rundström och Claes Elfsberg satt i TV och på fullt allvar sade att "nuförtiden heter det svennar".
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies