SVT fälls för dokumentär om kronisk borrelia – igen

28 februari, 2022

GRN-fällning SVT avpublicerade dokumentären Fästingkriget efter kritik. Granskningsnämnden fäller nu SVT för dokumentären.

I oktober sändes dokumentären Fästingkriget i SVT1. Programmet handlar om en finsk dokumentärfilmare som tror sig ha drabbats av ”kronisk borrelia” efter ett fästingbett i Kenya. Filmen är personlig och det framgick i inledningen av programmet att det inte finns något vetenskapligt bevis för att kronisk borrelia existerar och inga bevis för att symtomen kan lindras med de metoder som redovisas i filmen.

Samma dag som dokumentären sändes kritiserade Expressens medicinreporter Amina Manzoor SVT i en krönika och dagen efter valde SVT att stoppa en planerad reprisering samt avpublicera dokumentären på SVT Play.

SVTs programchef för dokumentär och vetenskap Axel Arnö sade till Expressen att det ”olyckliga med filmen” är att ”det finns delar i den som man kan uppfatta som att de inte är subjektiva, utan objektiva”, samt att det inte är ”okej” att filmen i vissa delar utger sig för att presentera vetenskap.

Fästingkriget anmäldes för partiskhet och osaklighet till Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) av flera personer, som bland annat menade att filmen beskriver sjukvården samt Världshälsoorganisationen WHO som en konspiration mot borreliapatienter, samt att den innehöll flera felaktiga påståenden om borrelia.

I sitt svar till GRN menar SVT att programmet överensstämmer med kraven på opartiskhet och saklighet och nämner inte att filmen avpublicerats från SVT Play.

GRN konstaterar att merparten av de läkare och forskare som medverkade i programmet tog ställning för att kronisk borrelia existerar, och att vissa uppgifter presenterades som vetenskaplig belagd fakta. Nämnden anser därför att programmet strider mot kravet på opartiskhet, samt skriver att ”eventuella brister i saklighet får tillskrivas den påtalade partiskheten”. Nämnden fäller programmet. En ledamot har skiljaktig mening och anser att programmet borde frias.

Det är andra gången SVT fälls i Granskningsnämnden för partiskhet rörande kronisk borrelia. Den förra fällningen rörde den franska dokumentären Borrelia – en tyst epidemi som sändes 2014.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ola Ljungberg mån, 2022-02-28 22:15
Hej. Ligger på sjukhus för cancer men blir upprörd. WHO via sina koder bekräftar där att kronisk borrelia existerar. Likaså FHM. Så vad är detta för vansinne? Har WHO och FHM fel då? Det vore ett scoop då alla världens läkare ska förhålla sig till WHO:s koder. Pga av min situation så kan jag tyvärr inte skicka dig direkt länkar. Tror det ligger under ICD11. Det är kopplat till Alzheimers och om då Alzheimers inte är kroniskt och går att bota med maxdosen 21 dagar Doxycyckline ja då finns inte kronisk borrelia. Men som väl bekant förhåller det sig inte så. https://www.prnewswire.com/news-releases/update-for-patients-and-practitioners-the-icd-11-and-lyme-borreliosis-301488697.html Mvh Ola Ljungberg
GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies