FOTO: Tor Johnsson

SVT fälls för coronarapportering

1 november, 2021

GRN-beslut Granskningsnämnden fäller två inslag om rapporteringen om covid-19 i SVTs nyhetsprogram Rapport och Aktuellt. Båda inslagen strider mot kravet på saklighet.

Inslaget i Rapport handlade om att antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 ökar. I inslaget säger en reporter att antalet inlagda personer på sjukhus i Region Skåne hade stigit med 100 personer på en vecka, från 403 till 503, skriver Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande.

Anmälaren ansåg att den uppgiften var felaktig.

Granskningsnämnden anser att inslaget innehöll felaktig information om antalet inlagda personer och konstaterar att siffran 100 i själva verket gällde en annan uppgift, nämligen den genomsnittliga ökningen av antalet covidfall de senaste sju dagarna.

Inslaget strider därför mot kravet på saklighet och fälls av nämnden.

Inslaget i Aktuellt handlade om smittspridningen av covid-19 i Europa och Sverige som jämfördes med andra europeiska länder. Anmälarna ansåg att en graf som visade på jämförelser mellan olika länder gav en missvisande bild, där bland annat förhållandet mellan Sverige och andra länder föreföll vara betydligt mindre än vad det egentligen var.

Anmälarna kritiserade även att SVT använde formuleringen att Sverige låg ”något över EU-genomsnittet” i smittspridning.

SVT medger att diagrammet som användes i inslaget var missvisande och sände en rättelse i sändningen dagen efter.

Granskningsnämnden anser att grafiken blev särskilt missvisande för två av länderna i jämförelsen. I den rättelse som SVT sände dagen efter så saknades dels information om vilka två länders smittspridning som illustrerades på ett särskilt felaktigt sätt, dels saknades information om på vilket sätt y-axeln i diagrammet var fel. Rättelsen korrigerade därför inte felet i inslaget.

Nämnden konstaterar också att SVT inte har visat någon grund för uppgiften om att Sverige låg något över EU-genomsnittet.

Inslaget strider därför mot kravet på saklighet och fälls på båda punkterna.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies