SVT fälls för bristande respekt för privatlivet

27 maj, 2020

GRN-beslut Granskningsnämnden fäller Sveriges Television för att i en dokumentär om artisten Marianne Mörck lämnat ut uppgifter om en annan person som strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Dokumentären handlade om Marianne Mörcks uppväxt och yrkesliv och i en sekvens av filmen besöker hon ett arkiv och ett före detta barnhem, som namnges, för att ta reda på bakgrunden till att hon adopterades bort som barn.

I samband med det läste hon högt ur en handskriven bok med namn, födelsedatum, inskrivningsdatum och vikt på inskrivna barn samt namn och adress till dennes föräldrar.

En anmälare har anfört att hennes och hennes pappas uppgifter syntes i programmet och att anmälaren därigenom fick veta att hon bott på barnhem som liten, vilket var en stor chock att få reda på.

Filmen var producerad av Limestone film, och SVT har i efterhand klippt bort den sekvens där uppgifterna visades och tog i samband med anmälan bort filmen från SVT Play. Sändningen av de aktuella personuppgifterna var ett misstag, meddelar SVT.

Granskningsnämndens bedömning är att programmet strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet och det fälls därför. SVT ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies