Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för avståndstagande efter slutdebatt

SVTs avståndstagande mot Jimmie Åkessons uttalande om invandrare riskerade att framstå som ett politiskt ställningstagande, enligt Granskningnämnden för radio och tv.

Det var efter slutdebatten inför riksdagsvalet i september som SVT gick ut och tog avstånd från Sd-ledaren Jimmie Åkessons uttalande om att invandrare ”inte passar in i Sverige”, med hänvisning till att det strider mot demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen.

Efter debatten sade SVTs programledare att Åkessons kommentar ”var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det.”

Som Journalisten rapporterade fick debatten efter avståndstagandet SVTs programdirektör Jan Helin att gå ut med att SVT ska upphöra med efterhandsmarkeringar mot uttalanden som kan strida mot demokratiparagrafen.

Annons Annons

Ett flertal anmälningar gjordes till Granskningsnämnden. SVT anmäldes såväl för att inte tillräckligt ta avstånd från Åkessons uttalanden som för att ta partipolitisk ställning genom avståndstagandet mot Åkessons uttalanden.

Granskningsnämnden fäller nu SVT. Nämnden skriver i dagens beslut att det kan diskuteras huruvida Åkessons uttalanden i debatten krävde ett ifrågasättande eller bemötande från SVT. Men oavsett vilket så ”riskerade det sätt på vilket SVTs markering gjordes efter debatten att framstå som ett politiskt ställningstagande”, anser nämnden.

Nämnden ”beaktar särskilt” att uttalandena gjordes i en partiledardebatt i nära anslutning till valet. Därmed medför SVTs avståndstagande att programmet strider mot kravet på opartiskhet.

Fler avsnitt
Fler videos