Gå direkt till textinnehållet

SVT-chefer beställde nyhetsartikel

Chefer inom SVTs lokala nyhetsorganisation beställde en text om det nya kritiserade morgonformatet. Texten publicerades sedan som en vanlig nyhetsartikel på flera lokala sajter, dock utan att nämna den hårda kritiken mot förändringen, vilket rört upp känslor.

Den 19 juni inför Sveriges Televisions lokala redaktioner en förändring av morgonformatet. Förändringen innebär bland annat att programledarna försvinner och reportrarna får ökad arbetsbelastning. Internt har förändringen fått mycket hård kritik, vilket Journalisten berättat om. När systemet testkördes på en ort började folk gråta eftersom stressen blev för stor.

När SVT valde att berätta om förändringen för sin publik gjorde man det i form av en nyhetsartikel där ingen kritik mot förändringen förekom. I artikeln nämndes inte heller att programledarna skulle försvinna ur morgonsändningarna. Tre lokala SVT-redaktioner: Örebro, Gävleborg och Västmanland, publicerade i början av juni nyhetsartikeln med identiska ingresser och rubriken ”Nytt morgonformat för lokala nyheter”. Lokalredaktionerna hade inflikat en positiv kommentar från en lokal chef men i övrigt samma innehåll.

Publiceringarna, och att de lagts ut som nyhetsartiklar, har skapat ytterligare ilska på flera lokalredaktioner där medarbetare har ifrågasatt förändringen.

Annons Annons

– Under alla våra webbartiklar står det att SVTs nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Men i den här artikeln var det bara en part som fick höras, säger en medarbetare till Journalisten.

SVT Nyheter Skåne publicerade också artikeln, men efter protester från redaktionen lade man till uppgifter om den interna kritiken samt en intervju med journalistklubbens ordförande Hanna Nyberg, innan artikeln publicerades.

– De signaler jag har fått i efterhand från ledningen är att det inte var tänkt som ett påbud att artikeln skulle publiceras, utan som ett underlag till redaktionerna. Det skulle hanteras som vilket pressmeddelande som helst, säger Hanna Nyberg till Journalisten.

Tre av SVT-sajterna publicerade artikeln den 2 juni, samma dag som Expressen rapporterade om den interna kritiken mot det nya formatet.

Christina Ågren, programchef för lokala nyheter, menar att det absolut inte var fråga om ett påbud uppifrån att artikeln skulle publiceras i detta skick.

– Det kom ett önskemål från redaktionscheferna att vi skulle berätta för publiken om förändringen och då sammanställde en nyhetschef ett underlag med citat från mig och andra. Hur redaktionerna använde materialet lade jag mig inte i, och inte heller nyhetscheferna, säger Christina Ågren.

Fler avsnitt
Fler videos