Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Tidskrifter fick be om inbjudan till ministerns krismöte

Sveriges Tidskrifter befarar ett annonsras på 50 procent och många magasin har redan drabbats av annonsavbokningar. Men när kulturministern bjöd in mediebranschen till onsdagens krismöte missade man att kontakta Sveriges Tidskrifter – som nu har fått en inbjudan.

När kulturminister Amanda Lind (MP) i går bjöd in mediebranschen till ett krismöte som hålls onsdag eftermiddag fanns ingen företrädare för Sveriges Tidskrifter med på listan av inbjudna. Men nu har Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter fått en inbjudan.

– Det finns nog en lite föråldrad syn på tidskrifter. Genom digitaliseringen har många tidskrifter blivit nyhetsförmedlare inom sina nischer. Vi kontaktade kulturdepartementet och bad att få bli inbjudna till mötet och fick snabbt en inbjudan, säger Kerstin Neld till Journalisten.

Sveriges Tidskrifter genomförde förra veckan en undersökning bland medlemstitlarna för att se hur coronakrisen slagit mot branschen. Drygt 40 procent av medlemmarna har drabbats av annonsavbokningar och hälften har sett en minskad orderingång av annonser. Hälften av medlemmarna har tvingats ställa in evenemang.

Annons Annons

– Vi befarar att branschens annonsintäkter om drygt 2,8 miljarder kronor kommer att minska mycket kraftigt, kanske halveras. Det är förstås alldeles för tidigt att göra en prognos – det här är vad vi befarar. Men blir det en lågkonjunktur kommer det att slå mot annonsmarknaden för tidskrifter, säger Kerstin Neld.

Sveriges Tidskrifter har liksom TU och Journalistförbundet föreslagit en rad krisåtgärder för att stötta branschen. Högst upp på listan står avskaffandet av returpappersförordningen som ska träda i kraft nästa år. Sveriges Tidskrifter har länge lobbat för att skrota den nya förordningen, eftersom den kommer att medföra kostnader om hundratals miljoner kronor för tidnings- och tidskriftsbranschen.

Nu får branschen också stöd av Liberalerna. I en debattartikel i Expressen skriver Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, att den nya förordningen kommer att leda till tidningsdöd.

Bland de övriga förslagen till regeringen om stödåtgärder från Sveriges Tidskrifter finns sänkning av portot, stöd vid intäktsbortfall för inställda event och läsarresor, skattebefrielse för moms och en dubblering av mediestödet.

En ljusglimt finns i mörkret, anser Kerstin Neld:

– Läsningen ökar. Vi vet inte ännu om det kommer att leda till att fler prenumererar, men det är klart att när många nu tillbringar mer tid hemma borde det leda till ett uppsving för tidskriftsläsandet både digitalt och i papper.

Fler avsnitt
Fler videos