FOTO: Tor Johnsson

”Sveriges Radio är ett medieföretag och är ingen myndighet”

12 maj, 2021

SRs vd Cilla Benkö utesluter en extern utredning av händelsen med Ekot-reportern som hade en relation med en känd islamist. "Jag kommer i alla lägen att försvara våra grundlagar", skriver hon i ett debattinlägg. 

Journalisten har tidigare berättat att allt fler röster höjs för att tillsätta en extrern utredning efter avslöjandet att en Ekot-reporter hade en relation med en känd islamist. 

I en debattartikel på SvD utesluter Cilla Benkö saken. 

”Sveriges Radio är ett medieföretag och är ingen myndighet, vi är inget statligt bolag och vi lyder inte under offentlighetsprincipen. Sveriges Radio liksom andra medieföretag är skyddat av Tryckfrihetsförordningen/Yttrandefrihetsgrundlagen som skyddar källor, meddelare och uppgiftslämnare. Ingen får undersöka hur Sveriges Radios reportrar arbetar”, skriver hon. 

När det gäller frågan om avpublicering skriver Benkö att som publicist ska man kategoriskt avfärda detta. Såvida det inte handlar om rent brottsliga publiceringar som inte går att avidentifiera på ett lämpligt sätt.

”I efterhand ska det vara möjligt att gå tillbaka och lyssna, att bilda sig en egen uppfattning även över inslag som kritiseras. Tänk om de nu aktuella inslagen i Sveriges Radio hade raderats. Vem som helst hade då kunnat påstå vad som helst om vad som hade sänts, eller inte sänts”. 

I ett inlägg på sin Twitter stödjer DNs chefredaktör Peter Wolodarski SR i den här frågan.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies