Gå direkt till textinnehållet

”Sverige behöver en ny mediepolitik”

En av de hetaste frågorna i Almedalen är Fake news och hela 31 seminarier tar upp frågan. Men det är påfallande få politiker, snudd på ingen, som är med i panelerna eller ställs till svars, menar de liberala debattörerna Morgan Olofsson och Christer Nylander.

Morgan Olofsson, är före detta chef och ansvarig utgivare för Rapport och styrelsemedlem för Liberalerna Kungsholmen-Essingeöarna. Tillsammans med partiets gruppledare i Riksdagen Christer Nylander kräver han en ny mediepolitik, i ett debattinlägg på SVT Opinion. Anledningen är attacken mot den fria pressen som pågår på olika håll i världen just nu. Olofsson och Nylander är kritiska till att få politiker finns på plats under Fake news-debatterna.

”I stället är det branschen själv som diskuterar. Vi tror att felet är vårt eget, eftersom vi politiker drar oss för det som är den övergripande politiska frågan här, nämligen mediepolitik. Den är svår inte minst eftersom vi slåss för just mediernas självständighet”, skriver de.

Mediepolitiken under de kommande åren kommer bli avgörande för hur kampen mellan de liberala demokratiska krafterna och de illiberala och auktoritära krafterna går, menar debattörerna.

Därför måste Sverige ta fram en sammanhållen mediepolitik. Arbetet med mediepolitiken behöver särskilt titta på svensk public service. Men framför allt måste vi politiker vara modigare när det gäller att diskutera frågan”.

Fler avsnitt
Fler videos