Svenskgrundat företag bakom internetcensuren i Belarus

14 september, 2020

Ett bolag med starka svenskkopplingar hjälper regimen i Belarus att både övervaka och blockera internet. 

Företaget Sandvine, med sitt tekniska ursprung i det Varberg-baserade IT-företaget Procera, hjälper regimen i Belarus att övervaka och blockera internet.

Tidigare har Sandvine hjälpt regimerna i Turkiet och Egypten att övervaka demokratiaktivister, skriver Global Bar.

– Det är beklagligt att svenska IT-utvecklare låter sig göras till verktyg i förtrycket i Belarus, säger Martin Uggla som är ordförande i Östgruppen, till Global Bar.

Sandvine är idag ett amerikanskt företag som ägs av anonymt riskkapital, men tekniken och företagets grund finns i Varberg där företaget Netintact startades i början av 2000-talet. 

Enligt Dagens Nyheter finns även Sandvines teknikchef, Alexander Haväng, i Sverige.

Att företaget Sandvines teknik har använts för att blockera ”oönskad” information under presidentvalet i Belarus, var Bloomberg först med att avslöja.

Enligt inpelningar – som Bloomberg har tagit del av – bekräftar Alexander Haväng att tekniken kan användas av Belarus för censur.

– Vi tycker att varje självständigt land ska få avgöra vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet, säger han bland annat på inspelningen.

Journalisten har sökt Alexander Haväng utan resultat. Till DN vill han inte kommentera saken, utan hänvisar till att Sandvine senare under dagen ska komma med ett skriftligt uttalande.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies