SvDs avgångspaket klara

4 september, 2012

Besparingarna på SvD Svenska Dagbladets ledning, journalistklubben och Unionen har nått en uppgörelse om de avgångsvederlagspaket som ska erbjudas SvDs personal. Paketen presenterades för medarbetarna vid ett informationsmöte i dag.

Överenskommelsen bygger på en frivillig lösning som är öppen för alla anställda som inte fyllt 65 år. Paketen ser ut så här:

• Grupp 1: Äldre än 55 år, mer än tolv år på SvD erbjuds 25 månadslöner.
• Grupp 2: Äldre än 50 år, mer än tolv år på SvD erbjuds 18 månadslöner.
• Grupp 3: Äldre än 45 år, mer än tolv år på SvD erbjuds 16 månadslöner.
• Grupp 4: Uppsägningstid enligt kollektivavtal plus 4 månadslöner (gäller även Unionen).

I paketen ingår dessutom ekonomisk rådgivning via PP Pension och jobbcoachning via Trygghetsrådet. Sista ansökningsdag är fredagen den 12 oktober. Arbetsgivaren har möjlighet att säga nej.

Totalt ska SvD minska sin personal med 50-60 tjänster, varav 40 på redaktionen. I dag arbetar 280 personer på SvD, varav 170 på redaktionen.

”Det känns bra att vi lyckats nå en gemensam lösning i samförstånd med fackklubbarna”, säger SvDs chefredaktör Lena K Samuelsson i en kommentar.

Thomas Berglund, journalistklubbens ordförande, är nöjd med utgången av förhandlingarna.

”Vår grundläggande uppfattning kvarstår – en kraftig nedbemanning som den här kan inte betala sig på kort tid. Utifrån den strategi som ledningen valt måste den ses som en viktig investering i företagets framtid och tilldelas erforderliga resurser. Med de ramar som nu har gällt anser vi emellertid att vi har kommit fram till en godtagbar lösning”, säger Thomas Berglund.

 

Taggar: SvD, sparpaket

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Besparingarna på SvD

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies