Gå direkt till textinnehållet

SvD gräver med kinesisk partner

Ett besök i Peking ledde till att Svenska Dagbladet började samarbeta med den kinesiska affärstidningen Caixin. Det finns planer på att fortsätta samarbetet över två kontinenter.

När Svenska Dagbladets ekonomireporter Jan Almgren besökte Kina på ett stipendium från Journalistfonden tillsammans med tio andra journalister ingick ett studiebesök på affärstidningen Caixan.
– Vi blev imponerade eftersom vi inte visste att begreppet grävande journalistik fanns i Kina, säger Jan Almgren.

Vid besöket berättade Jan Almgren att Svenska Dagbladet haft en serie artiklar om hur myndigheten Invest Sweden, som ska uppmuntra utländska företag att investera i Sverige, manipulerat hur många jobb kinesiska investeringar skapat i Sverige och att det förekom kinesiska sajter som mot betalning ordnade så att kineser kunde etablera sig i Sverige. Många av företagen visade sig vara bluffbolag som inte hade någon verksamhet.

Några månader efter hemkomsten ringde reseledaren från besöket i Kina och berättade att fyra reportrar från Caixin var på Fojo-kurs i Kalmar och ville träffa honom. Två dagar senare klev de in på redaktionen i Stockholm. Jan Almgren berättade mer om SvD Näringslivs artikelserie och lovade översätta ett urval och skicka till dem.

Annons Annons

Efter några veckor blev han uppringd av Caixins reporter Lan Fang.
– Hon ställde massor av initierade och kritiska frågor. Det var inte så att hon köpte vår story rakt av. Jag fick verkligen skärpa mig för att svara på frågorna. Tidningen gav ett seriöst intryck då de inte bara pub­licerade vad vi kommit fram till rakt av, säger Jan Almgren.
Sedan var det tyst ett par veckor tills SvD fick ett samtal från Peking där Caixin berättade att de skulle skriva ett större reportage som utgick från de artiklar som SvD skickat och som skulle publiceras i Caixin Medias tidskrifter på kinesiska och engelska.
– Det var ingen rewrite av våra artiklar. De har gått vidare och grävt själva. De har använt vår grundberättelse men gjort egna nya intervjuer. Jag har även gjort nya intervjuer som de har använt.

Hittills har inte SvD använt sig av det material som Redaktonen på Caixin grävt fram eftersom de inte tagit fram något nytt i fallet. Caixin har sagt att de är intresserad av ett fortsatt samarbete. SvD är öppna för ett gränsöverskrivande samarbete mellan de två tidningarna.
– Samarbetet har gett oss mersmak. Vi är jättestolta och glada att vårt material har pub­licerats i en så välrenommerad kinesisk tidning. Jag tror att de tyckte att det var roligt att samarbeta med en svensk tidning och svenska reportrar, säger Jan Almgren.
Det fanns vissa språkliga och tidsmässiga barriärer, men det uppvägdes enligt Jan Almgren av att reportrarna på Caixin var mycket professionella.

Fotnot: Zhang Yuzhe och Yu Hairong från Caixin Media berättar på Gräv, kl 15.00 på lördagen, om hur de jobbar.

FAKTA/Hundra anställda på Caixin

  • Tidningen Caixin leds av Hu Shuli som enligt flera bedömare är en frispråkig kvinna som flyttat fram gränserna för den granskande journalistiken i Kina. Den brittiska tidningen The Economist har kallat Caixin ”en av de mest frispråkliga medieorganisationerna” i Kina.
     
  • Caixin Media har runt hundra anställda journalister. Caixin betyder ”Finansiella nyheter” på mandarin. Caixin på engelska finns på: english.caixin.com
Fler avsnitt
Fler videos