Svante Weyler:Papperstidningen är värd att kämpa för
Att publicera på papper eller digitalt är inte samma sak. Förläggaren Svante Weyler misstror alla som påstår det. Under en debatt på Bokmässan målade han upp en mycket dystopisk bild av framtiden, om vi inte tar upp kampen för papperstidningen och pappersboken.
Debatten i DN/Expressens monter var mellan Lars Schmidt och Svante Weyler och handlade om hotet mot boken.
-Tidningarna har byggt en auktoritet, en stämpel, som de inte kan ta med sig till nätet. På stämpeln står högkvalitativ journalistik, som DN och SVD.
Han menar att tidningsledningar underskattar problemet med att papperstidningarna kan försvinna.
– De startade med en publicistisk idé, därefter kom frågan hur man skulle få in pengar. De nya ägarna ser pengarna först och innehållet sedan. Men en tidning har en idé, den ska stå för något.
– Tidningarna startade samtidigt med partierna. De byggde på en idé om att föra samman människor. Nätet skingrar oss. Det offentliga samtalet, offentligheten, torget där vi samlas för att lyssna på en historia eller en idé försvinner. Det är allvarligt.
– De som har något att tjäna på att nätet växer på papprets bekostnad säger att det är oundvikligt, att logiken säger att papperstidningar och pappersböcker kommer att försvinna. Jag säger att det är värt att slåss för. Det spelar roll vad vi gör.
Du är särskilt kritisk över att Jeff Bezos har köpt Washington Post?
– Han har ett politiskt behov, det är en extrem liberalism som bland annat handlar om att ta bort handelshinder så att hans bolag Amazon kan lägga under sig fler delar av världen. Han vill inte väl, varför skulle han vilja det? Det har han aldrig velat förut. Min gissning är att han vill håna oss som arbetar med papper.
Du talar förstås i egen sak, du vill fortsätta sälja böcker och Amazon och e-böcker kan bli ett hot.
– Det är många som säger åt mig att vi måste börja med e-böcker, men jag tänker hålla emot så länge det går.
Hur många tror du känner som du?
– Här på mässan säkert 90 procent. Många av dem är aktiva motståndare till e-boken.
Men varför är papper bättre än nätet?
– När det gäller böcker så tar man sin pappersbok och går åt sidan, man tar sig tid, man reflekterar. När den ligger digitalt på samma plats där du har mejlen, telefonen, nyheter och spel, så drar du dig inte undan, hinner inte reflektera. Vi har haft en kultur i Sverige där nästan alla har läst en dagstidning. Det har gjort oss till ett av världens mest demokratiska länder. Den dag papperstidningen är borta kommer demokratin försämras.
– Tänk dig att man gör en marknadsundersökning som visar att bara åtta procent av befolkningen är engagerad i EU-valet. Om tidningarna görs för att få in pengar och inte för att man har en idé med sin tidning avstår man bevakning eftersom det är så får som är intresserade. En tidning med en publicistisk idé och ett ansvar gör inte så.
Men varför kan det inte bli lika bra journalistik på nätet?
– Visa mig när det har hänt, när en redaktion på nätet har lika mycket resurser för att gräva, granska, berätta. Då kanske jag kan tro på det. Men plattformen i sig har betydelse. När man lämnade broadsheet för tabloid, så hände något. Texterna blev kortare, bilderna fler. På nätet är det ännu kortare texter och mer av allt annat.
Svante Weyler erkänner utan omsvep att han är en snobb. Men han fasar för att papperstidningarna ska bli endast för eliten.
– Jeff Bezos sa när han tog över Washington Post att om tjugo år ligger papperstidningarna bara i lobbyerna på lyxhotellen. Jag tror att vi kan göra något så att den profetian inte blir sann.