Gå direkt till textinnehållet

Studenter ska lära sig gräva över landsgränserna

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) i Göteborg ska vara med och utveckla en pilotutbildning där journaliststudenter ska lära sig samarbeta i internationella grävprojekt.

De senaste åren har journalister över hela världen samarbetat i internationella nätverk för att avslöja brottslighet och missförhållanden i gräv som Panama Papers eller Pandoraläckan.

Det som kallas ”crossborder collaborative journalism” lärs ut på några få journalistutbildningar i Europa idag, en av dessa är det internationella masterprogrammet i journalistik (MIJ) vid JMG, Göteborgs universitet, skriver de i ett pressmeddelande.

Nu har JMG, tillsammans med fem partners runtom i Europa, fått medel för att utveckla en modell för utbildning i nätverksbaserat samarbete över gränserna för journalister.

Annons Annons

Bidraget på 3,4 miljoner svenska kronor till det tre år långa projektet kommer från Erasmus+, EUs program för internationellt samarbete och utbyte inom bland annat utbildning.

–  Så vitt vi vet finns det inget annat liknande europeiskt samarbete, säger Brigitte Alfter, koordinator för projektet, adjunkt vid JMG och direktör för organisationen Arena for Journalism in Europé, i en kommentar.

I projektet kommer JMG-studenterna att samarbeta med masterstudenter från Centre de Formation des Journalistes i Paris och universitetet i Leipzig. 

Studenterna och lärare från de olika lärosätena kommer att träffas under en vecka i Amsterdam och Bryssel i början av läsåret. Därefter återvänder de till sina respektive universitet och arbetar vidare med de gemensamma uppdragen, var och en på sitt håll.

I slutet av utbildningen kommer de journalistiska resultaten att publiceras i de olika länderna. 

Fler avsnitt
Fler videos