Gå direkt till textinnehållet

Stridsyxorna nedgrävda på Talentum – åtta slutar

Journalistklubben och arbetsgivaren är överens om en avtalsturlista på Talentum. Åtta personer slutar, ingen mot sin vilja. ”Stridsyxorna är nedgrävda”, säger vice VD Peter Edhäll. ”Företaget har visat god vilja”, säger journalistklubbens ordförande Eddie Pröckl (bilden), som är en av de åtta som slutar.

Striderna mellan journalistklubben och ledningen på Talentum har varit många, långa och bittra. Så sent som i april vann Journalistförbundet mot Talentum i skiljenämnd för brott mot medbestämmandelagen (MBL), vilket Journalisten rapporterat om.

Inför den nya omorganisationsförhandlingen var tongångarna åter höga. 19 tjänster av 47 skulle bort, webbredaktionerna skulle läggas ut på entreprenad till ett bemanningsföretag och fyra chefredaktörer skulle ersättas av en enda utgivare. I april lade journalistklubbens ordförande Eddie Pröckl skulden för de ekonomiska problemen på tidigare VD:

”Det vi har sett hittills är inte ett särskilt genomtänkt förslag. Detta är resultatet av att vår finske VD Aarne Aktan misslyckats med det svenska bolaget, och nu ska journalisterna sota för det. Han har misslyckats med att vända verksamheten, misslyckats med att få personalen med sig. Han är ytterst ansvarig för vad som nu händer”, sade Eddie Pröckl då till Journalisten.

Annons Annons

Men de fackliga striderna verkar vara över på Talentum. På tisdagen nådde klubben och arbetsgivaren överraskande en överenskommelse om en avtalsturlista. Åtta personer slutar per den 1 oktober och får därefter arbetsbefrielse under återstoden av uppsägningstiden som är tolv månader. Tre vakanser dras in. Onlineproduktion behålls i huset. Ingen blir uppsagd mot sin vilja, och sparbetinget är mer än halverat. Den nya organisationen är inte klar och det är möjligt att man kommer att behöva anställa för att ersätta några av dem som slutar.

Eddie Pröckl, ordförande i journalistklubben, beskriver förhandlingarna som inledningsvis tuffa, men under de senaste veckorna har tonläget förändrats mycket kraftigt, och på ett mycket positivt sätt.

– Arbetsgivaren har varit tillmötesgående. Man har haft förståelse för våra synpunkter och man har verkligen lyssnat på oss, säger Eddie Pröckl.

Vad beror förändringen på?
– Vi tolkar det som att de nya ägarna Alma Media har en stor förståelse för redaktionella processer och arbetsgivaransvaret. Man har varit angelägen om att återupprätta förtroendet mellan anställda och ledningen.

Från arbetsgivaren hörs också positiva tongångar.

– Jag är jätteglad över att vi tillsammans med journalistklubben har nått en lösning. Nu ska vi titta över organisationen och se om det är några av de personer som slutar som behöver ersättas. Bland annat kan det bli aktuellt med en förstärkning på webben. Framför allt hoppas vi att vi kan fortsätta att ha ett bra och konstruktivt samtalsklimat med klubben. Båda parter har tagit ansvar och grävt ned stridsyxorna, säger Peter Edhäll (bilden), vice VD på svenska Talentum.

Beror den här förändringen i förhandlingsklimatet på de nya ägarna?
– Så långt vill jag inte gå. Detta hade förstås inte varit möjligt om inte de nya ägarna hade accepterat den här lösningen som vi har förhandlat fram. Det är jag väldigt glad över.

Av de åtta som slutar arbetar en på Affärsvärlden, en på Talentums juridiktidningar och sex personer på Ny teknik. En av dem som slutar är Eddie Pröckl, som har jobbat på Ny Teknik i 26 år.

Vad ska du göra efter 1 oktober?
– Jag har tolv månaders uppsägningstid. Jag kommer att arbeta fackligt så länge jag är anställd och för Journalistförbundet centralt fram till kongressen 2018 i min roll som förbundsstyrelseledamot, och sedan får vi se, säger Eddie Pröckl.

Fler avsnitt
Fler videos