Gå direkt till textinnehållet

Strejk på SVT kan stoppa sändningar

Unionen har varslat om strejk för alla 800 medlemmar på Sveriges Television på samtliga 16 orter från och med den 18 april klockan 12. Om inget avtal slutits före dess kan sändningar stoppas. Konflikten handlar bland annat om Almegas krav på sifferlösa avtal, uppger Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.

Förhandlingarna mellan Unionen och Almega har strandat och Unionen har därför varslat om strejk. Varslet innebär arbetsnedläggelse av samtliga arbetsuppgifter på de arbetsplatser som berörs.

Konflikten rör inte bara den så kallade flexpensionen som Unionen vill införa i kollektivavtalen, utan även alla de försämringar som Almega vill införa, menar Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.

– Det är framför allt Almegas försämringar som våra medlemmar är beredda att gå i strejk för att stoppa, säger Gun Karlsson.

Vad är det försämringar?
– Det är en lång lista de har kommit med. De vill bland annat inte följa märket utan vill ha helt sifferlösa avtal utan några garanterade löneökningar. De enda siffrorna de verkar vilja se i avtalet är sidnumreringen. De vill försämra arbetstiderna. De vill ändra turordningskretsarna så att de ska kunna omfatta en enda person.

SVT finns bland de varslade företagen, och varslet rör samtliga 16 orter där SVT finns: Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Norrköping, Falun, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Sundsvall, Örebro, Östersund, Växjö, Västerås och Luleå.

Om strejken bryter ut kan det innebära att flera av SVTs sändningar stoppas, men exakt hur strejken kommer att slå är svårt att säga.

På SVT har Unionen 800 medlemmar varav många har journalistiska arbetsuppgifter, exempelvis reportrar, programledare och sändningsproducenter.

Undantag gäller för Rapport och Aktuellt, samt livesändningar vid stora nyhetshändelser (så kallade ”breaking red”), samt utsändning av nyheter på minoritetsspråk, utsändning av barnkanalen, även webb, samt för text-TV.

Fler avsnitt
Fler videos