Stort tidningsbråk om
Lundins debattartikel

20 mars, 2012

Aftonbladets chefredaktör anklagar Dagens Nyheter för att gå Lundingruppens ärenden. DN Debatts redaktör Bo G Andersson uppger att Helin visst fått möjlighet att svara, i papperet.

I söndags publicerade DN Debatt en debattartikel skriven av bröderna Ian och Lukas Lundin, styrelseordföranden i Lundin Petroleum respektive Lundin Mining.

Artikeln var ett angrepp på Aftonbladets granskning av Lundingruppens affärer i bland annat Sydsudan. Rubriken var: "Aftonbladets enda syfte tycks vara att smutskasta". Artikeln kan du läsa här.

 

Helin: "Inget seriöst alternativ"
På kultursidorna i dagens Aftonbladet publicerar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin ett svar på debattartikeln, och han anklagar DN för att ha nekat honom utrymme att svara i papperstidningen: "DN Debatt vill inte ge Aftonbladets chefredaktör Jan Helin utrymme att svara. Utom i en kortare text på dn.se - som har tämligen liten läsekrets."

I sin blogg skriver Jan Helin:

"Aftonbladet erbjöds att publiceras ett kort svar på dn.se. Det var inget seriöst alternativ. DN Debatts räckvidd på nätet är mycket liten jämfört med DN papperstidning."

Han anklagar dessutom DN Debatt för att gå Lundingruppens ärenden:

"DN:s syfte med att publicera artikeln förefaller inte ha varit att starta en debatt. De vill inte publicera ett motsvarande svar från Aftonbladet för DN:s läsare. Valet att gå ut på DN Debatt från Lundin Petroleum  är självklart en del av en kommunikationsstrategi från bolagets sida. Av oklar anledning väljer DN att göra sig till en del av den strategin. En mer begriplig publicistisk hållning hade varit ett intresse av att starta en debatt."

 

Andersson: "Helin erbjöds visst utrymme i DN"
DN Debatts redaktör Bo G Andersson säger till Journalisten att Jan Helin inte talat sanning:

- Jan Helin har fått samma möjlighet som alla andra. Han erbjöds ett utrymme på maximalt 3 000 tecken i papperet. Jag kunde inte garantera att det skulle införas nästa dag, men inom de närmaste dagarna. Jag erbjöd också utrymme på dn.se samt med en puff med bild i papperet. Jag sa till honom att hålla sig under 3 000 tecken. I stället skrev han 4 500 tecken, säger Bo G Andersson.

Han anser att Helins agerande är ett led i Aftonbladets "kampanj" mot Lundin Petroleum.

- När Jan Helin valde att göra så här i stället så blir det ju en del av Aftonbladets kampanj mot Lundin, säger Bo G Andersson.

Vad säger du om anklagelserna om att DN går Lundins ärenden och har gjort sig till en del av Lundins kommunikationsstrategi?

- Självklart kan det vara så att debattartikeln är bearbetad av en kommunikationsenhet, det förekommer hela tiden. Det vet jag ingenting om, men det vet inte Jan Helin heller. Vi är intresserade av att en debatt, det är därför vi erbjudit Jan Helin att skriva ett svar på dn.se och i papperstidningen, säger Bo G Andersson.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Stefan ons, 2012-03-21 01:34
Helin klagar på att han blir censurerad... Är det bara jag som tycker att det är underbart inoniskt? :D

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies