Gå direkt till textinnehållet

Stort förtroende för public service – utom bland SD-väljare

Medieakademins Förtroendebarometer visar att SR och SVT åtnjuter stort förtroende hos allmänheten – dock inte hos SD-väljare.

Förtroendebarometern från Medieakademin visar att Sveriges Radio har högst förtroende bland medier. Totalt uppger 65 procent av de svarande att de har mycket eller ganska stort förtroende för SR. Förtroendet ökar jämfört med mätningen 2017.

SR hamnar på tredje plats och SVT på femte i förtroendetoppen. Även morgontidningarna hamnar på topplistan, medan däremot kvällstidningarna hamnar nära botten. Bara tio procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för Expressen, motsvarande siffra för Aftonbladet är 14 procent. De senaste tio åren har förtroendet för medierna generellt sjunkit.

Annons Annons

Undersökningen visar att medieförtroendet för public service varierar med de svarandes politiska sympatier, framför allt sticker SD-väljarna ut som allmän mer misstroende, men det misstroendet riktas inte bara mot medier. SD-väljare har exempelvis ett klart lägre förtroende för att Sverige ska klara framtida utmaningar inom alla områden, bland annat integration, ekonomi, demokrati, folkhälsa, sysselsättning, global konkurrens, sjukvård, grundskola, militär säkerhet, rättssäkerhet – och klimatförändringarna.

I årets Förtroendebarometer har respondenterna fått svara på frågor om fejknyheter. Medan 86 procent tror att det är vanligt att det sprids falska nyheter på Facebook är det bara 13 procent som uppger att de upptäckt att de själva spridit en falsk nyhet där.

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo i mars och omfattade 1201 webbintervjuer.

Fler avsnitt
Fler videos