Storm på Aftonbladet
efter omplacering

3 november, 2014

En nyhetsreporter på Aftonbladet som ställde upp på en intervju i Journalisten och berättade om problem med att jobba som bemanningsanställd omplaceras mot sin vilja. Nu har ett hundratal journalister på Aftonbladet undertecknat ett protestbrev till ledningen.

I protestbrevet som skickades till Aftonbladets ledning i förmiddags riktas hård kritik mot ledningen för Aftonbladet och för bemanningsföretaget Schibsted Media. (Läs hela brevet nedan.)

Bakgrunden är att Nivette Dawod som är anställd av Schibsted Media tvingats bort från sin tjänst som nyhetsreporter för att i stället arbeta med tidningens resebilaga. Det hela inträffade strax efter att Nivette Dawod ställt upp på en intervju i Journalisten där hon tog upp problemen med att vara anställd i bemanningsföretaget i stället för av tidningen, framför allt när det gällde lönefrågan. 

”Jag älskar mitt jobb och jag känner mig som en Aftonbladet-anställd fast jag inte är det. Jag är i B-laget”, sade Nivette Dawod till Journalisten i oktober.

Huruvida det finns en koppling mellan omplaceringen och artikeln är oklart.

I brevet till ledningen ställs nu flera frågor till Aftonbladets ledning:

”Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers?”

Cirka 100 journalister på Aftonbladet har undertecknat brevet.

Journalisten söker de inblandade för kommentarer.

 

Brevet:

Till Aftonbladets ledning.

Vi är många medarbetare på Aftonbladet som blivit upprörda över hur tidningen (och dess två parallella arbetsgivare) behandlat en medarbetare på nyhetsredaktionen.

En av tidningens reportrar - som besitter kunskaper som ingen annan på tidningen - har placeras på en bilaga eftersom hon av hälsoskäl tackat nej till en schemaändring. 

Vi pratar alltså om en schemaändring. 

Ett synnerligen vardagligt bekymmer för chefer på världens alla arbetsplatser som man löser genom att resonera lite med sina anställda. Väga för och emot. Ta sitt ansvar för personalens hälsa och välmående. Och sedan lösa problemet på bästa sätt.

Men inte denna gång.

Förklaringen är enkel. Reportern är anställd på Schibsted Media istället för på Aftonbladet och är därmed möjlig att avpolletera med mycket kort varsel. 

Dessutom finns ingen tydlig chef utan två parter (Schibsted Media och Aftonbladet) som pekar på varandra och vägrar ta ansvar.

Vår upprördhet beror inte bara på att vi känner solidaritet med vår kollega utan om att detta är ett principiellt viktigt fall för hur vi ska jobba i framtiden. 

Om ett par veckor presenteras Aftonbladetrapporten som ska bli underlaget till vårt framtida nyhetsarbete och hur vår redaktion ska vara organiserad i fortsättningen. Ett arbete där det kommer att vara viktigare än någonsin att ha rätt kompetens på rätt plats. Vår bransch står inför gigantiska utmaningar och vi är alla sugna på att möta dem. Vi har nu chansen att skapa framtidens journalistik tillsammans med landets vassaste journalister.

Men vi frågar oss om vi överhuvudtaget kan styra över hur vår redaktion ska se ut, när en så pass enkel sak som en schemaändring blir en förhandling mellan minst fyra parter varav en är ett bemanningsföretag som uppmanar sina anställda att undvika att prata med Aftonbladet.

Hur ska vi kunna behålla kompetenta medarbetare när alla verkar vara fullkomligt utbytbara och till och med en toppreporter med specialistkompetens byts ut på det här sättet?

Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers? Törs vi skicka sådana här mail och diskutera arbetsförhållandena på Aftonbladet öppet? 

Det kommer att bli omöjligt för Aftonbladet att skapa lojalitet med företaget och våra framtida utmaningar om det här är normen för hur företaget behandlar sina anställda.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Helena Palena mån, 2014-11-03 19:14
Det hårdnar i leden! Och värre kommer det att bli. När pengarna talar är sanningen stum! Ryskt ordspråk
Inlagt av Ryd ons, 2014-11-05 14:06
Det här drabbar inte bara de benmaningsanställda. Även anställda direkt på tidningen som fått barn har blivit förflyttade utan vettig förklaring.
Inlagt av K Ritiker fre, 2014-11-07 16:26
Det underliggande problemet (som inte alls berörs i artikeln, bra grävt där) är väl att tidningarna trots enorma mängder anställda har svårt att bemanna sina nätredaktioner eftersom folk har fel kompetenser och/eller inte vill jobba kväll och helg. Forna tiders orädda, oduschade murvel har blivit en bekväm, konformistisk tjänsteman.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies