Skärmdump från Ulf Kristerssons partiledartal under Järvaveckan. FOTO: Järvaveckan Live

Storbråk om M-intervju på Järvaveckan

11 juni, 2021

M-ledaren Ulf Kristerssons längd kommenterades i studion på Järvaveckan Live, vilket ska ha lett till bråk mellan Moderaternas pressavdelning och arrangörer. Ansvarig utgivare har bett Moderaterna om ursäkt.

Årets Järvavecka ersattes på grund av pandemin med en fem dagar lång direktsändning i tv, Järvaveckan Live, vilket Journalisten berättat om. Delar av tv-sändningarna visades i SVT, TV4 Play och kunde följas via olika nyhetssajter.

Höjdpunkterna under veckan var partiledarnas tal, som följdes av intervjuer i studion under vinjetten ”Q&A” (frågor och svar).

Utfrågningen av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson den 5 juni ledde till reaktioner från partiets pressavdelning när en av programledarna, Segal Mohamed, kommenterade Ulf Kristerssons längd, vilket Dagens Opinion rapporterat om i dag.

Kritiken från Moderaternas pressavdelning ska enligt uppgift till Journalisten ha lett till att intervjun stoppades från att publiceras på Järvaveckan Lives Youtubekonto, där intervjuer med de övriga partiledarna publicerats.

Enligt uppgift till Journalisten ska Järvaveckan ha övervägt att göra en klippning av intervjun där frågan om Ulf Kristerssons längd tagits bort. Men Järvaveckan Lives ansvarige utgivare Filip Adamo förnekar uppgiften, och uppger för Journalisten att publiceringarna på Youtube sker löpande och fortfarande pågår.

– Vi har 100 timmar tv som ska klippas och läggas ut, men det tar tid. Det är flera klipp som ännu inte har publicerats men som är på väg ut, bland annat analysen av Jimmie Åkessons tal, införsnacket i studion i anslutning till Annie Lööfs tal, till exempel. Och intervjun med Ulf Kristersson var en av dem. Den kommer att läggas ut i sin helhet, säger Filip Adamo.

Moderaternas tillförordnade presschef Siri Steijer bekräftar för Journalisten att hon reagerade på en formulering under utfrågningen.

– Vi hade synpunkter på en fråga som en av programledarna ställde och tog upp det med arrangören. De höll med om att det var olämpligt, säger Siri Steijer.

Och frågan handlade om Ulf Kristerssons längd?
– Ja. Det är lyteskomik. Det ska ingen behöva utsättas för och jag anser att det är befogat att säga ifrån. Men vi ställde absolut inga krav om att intervjun inte skulle publiceras.

Ni utövade inga påtryckningar?
– Absolut inte. Vi har inte utövat påtryckningar för att få någonting avpublicerat eller stoppat, det är lögn. Det vore djupt oetiskt av er att publicera en artikel med den lögnen.

Ansvarig utgivare Filip Adamo uppger att han efter sändningen tog kontakt med Moderaternas pressavdelning och bad om ursäkt för kommentaren rörande Ulf Kristerssons längd. 

– För oss är det utagerat och det har inte påverkat publiceringarna som vi nu gör på Youtube, säger Filip Adamo.

Programledaren Claes de Faire, som också befann sig i studion och ställde frågor till Ulf Kristersson under intervjun, uppger att han fått en naturlig förklaring till att intervjun inte publicerats.

– Jag har förstått det som att det fanns ett tekniskt problem och att inslaget därför inte kunde publiceras. Det senaste beskedet jag har fått är att man har löst problemet och att inslaget ska publiceras, säger Claes de Faire.

Tror du på den förklaringen?
– Jag litar förstås på vad ansvarig utgivare säger till mig.

Journalisten har utan framgång sökt programledaren Segal Mohamed för en kommentar.


Fotnot: På fredagseftermiddagen publicerades intervjun med Ulf Kristersson på Järvaveckans Youtubekonto.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies