Gå direkt till textinnehållet

Storbråk om journalisters twittrande

En frän diskussion om hur svenska journalister använder Twitter utbröt i helgen.

Förra veckan blockerade Expressens reporter Niklas Svensson flera socialdemokratiska bloggare från att följa honom på Twitter.

"Har blockat ett gäng otrevliga följare. Inte en sekund för tidigt", skrev Niklas Svensson på Twitter.

Åtgärden har fått flera personer att gå i taket, däribland den blockerade Peter Högberg.

Statsvetaren Ulf Bjereld gick i går ut på sin blogg och ifrågasatte hur journalister använder Twitter:

"Studien 'Normalizing Twitter' visar hur twittrande journalister i USA utnyttjar mediets logik och inte tvekar att uttrycka egna åsikter på mikrobloggen, interagera med andra twittrare och redovisa diskussioner från jobbet om t ex nyhetsvärdering kring enskilda artiklar eller inslag", skriver Ulf Bjereld på sin blogg.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson svarar på sin blogg att Niklas Svenssons Twitterkonto är privat och att han därför kan blockera vilka han vill. Ulf Bjereld underkänner det argumentet:

"I formell mening är det klart att Thomas Mattsson har rätt. Men samtidigt är Niklas Svensson en av Expressens skarpaste varumärken och de flesta som följer honom på Twitter gör det inte i hans egenskap av privatperson utan just i hans egenskap av politisk reporter på Expressen."

Diskussionen har sin upprinnelse i en enkätundersökning Expressen genomförde bland socialdemokratiska politiker. Enkäten har fått hård kritik från flera håll, bland annat tidningen Folket samt i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Niklas Svensson säger till Dagens Media att han inte vill kommentera kritiken:

"Jag förstår att besvikna socialdemokrater är trötta på enkäter och undersökningar som inte går deras väg. Men likväl har nu över tusen S-politiker svarat på mina enkla frågor. Jag har varit tydlig med att redovisa frågornas utformning och hur många som har svarat på frågorna. Någon annan kommentar har jag inte", säger han.

Fler avsnitt
Fler videos