Stödmanifestation utanför Kinas ambassad

16 oktober, 2020

Gui Minhai Det är fem år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades av kinesiska myndigheter. Vid lunchtid idag, fredag, hålls därför en stödmanifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm.

Det var under en semesterresa i Thailand som den svenske medborgaren, bokförläggaren och poeten Gui Minhai frihetsberövades i mitten av oktober för fem år sedan.

I februari i år dömdes han till tio års fängelse i en domstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. En dom som har kritiserats och fördömts av en rad länder och organisationer sedan dess. 

Fredagen den 16 oktober klockan 12.00-13.00 ordnas en stödmanifestation för Gui Minhai utanför Kinas ambassad i Stockholm.

Initiativtagare är Kurdo Baksi och manifestationen genomförs med stöd av Sveriges författarförbund, Journalistförbundet, Svenska publicistklubben,  Svenska PEN, Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandelföreningen.

- På grund av corona-pandemin kan vi inte vara fler än 50 personer. Ett annat sätt att ge stöd till Gui Minhais frihet är att ta en titt på den pågående utställningen med teckningar av Gui Minhai på Taverna Brillo i centrala Stockholm. Och fram till på lördag går det alldeles utmärkt att buda på dessa teckningar. Inkomsterna går oavkortat till Gui Minhai- kampanjen, säger arrangören Kurdo Baksi i en kommentar.

Amnesty Sverige fördömer idag Kinas dom mot Gui Minhai. I en kommentar till Amnesty uppmanar hans dotter Angela Gui oss att inte glömma. 

- Fem år senare är inte bara Kinas repression av den globala yttrandefriheten hårdare än någonsin, den har också en mycket större påverkan på oss alla än tidigare. Trots att det har gått fem år får vi inte glömma pappa, eller att det som hänt honom kan hända vem som helst. Det är mer sant och mer viktigt idag än någonsin tidigare, säger Angela Gui.

Medverkande i manifestationen:
1. Björn Wiman kulturchef Dagens Nyheter
2. Karin Olsson, kulturchef Expressen
3. Anders Q Björkman, biträdande kulturchef, Svenska Dagbladet
4. Jonas Sjöstedt, partiledare (v)
5. Robert Aschberg, ordförande,  Publicistklubben
6. Ulrika Hyllert, ordförande,  Journalistförbundet
7. Grethe Rottböll, ordförande, Sveriges författarförbund
8. Elisabeth Löfgren, ordförande, Fängslade författares kommitté Svenska PEN
9. Helena Giertta, chefredaktör, Journalisten
10. Ami Hedenborg, pressansvarig, Amnesty International Sverige.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Göran Palm lör, 2020-10-17 10:47
Ett lovvärt initiativ. Men jag undrar stilla när dessa organisationer och individer som så hyllar yttrandefriheten tänker sig att anordna en motsvarande aktion till stöd för Julian Assange? Men det kanske är för farligt.... Göran Palm Göteborg
Gui Minhai

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies