Gå direkt till textinnehållet

Stenbecks konsultavtal var bluff anser myndighet

Kinnevik har lämnat oriktiga uppgifter om utbetalningar till Jan Stenbeck på miljontals kronor. Det hävdar skattemyndigheten i en färsk utredning. På så sätt har Kinnevik undkommit skatt på cirka 14 miljoner kronor.

Kinnevik har lämnat oriktiga uppgifter om utbetalningar till Jan Stenbeck på miljontals kronor. Det hävdar skattemyndigheten i en färsk utredning. På så sätt har Kinnevik undkommit skatt på cirka 14 miljoner kronor.

Vid en granskning upptäcktes att Kinnevik i flera år betalat ut stora summor till ett kommanditbolag i Luxemburg som ägs av Jan Stenbeck. Det rör sig om utbetalningar på upp till 17 miljoner kronor per år som gått till det Luxemburgbaserade bolaget. Några sociala avgifter har inte betalats in till svenska staten.

Kinnevik hävdar att Jan Stenbeck anlitats som konsult i företaget och att man därmed inte behöver betala social avgifter för honom. Det tillbakavisas av skattemyndigheten som anser att det påstådda konsultarvodet i själva verket är lön och då ska sociala avgifter betalas.

Annons Annons

Förutom tillkommande skatt på drygt 14 miljoner kronor påförs Kinnevik en straffavgift på 2,9 miljoner för att ha lämnat felaktiga uppgifter i sin deklaration.

På flera punkter tillbakavisar skattemyndigheten Kinneviks påstående att Jan Stenbeck skulle vara konsult.

Utmärkande för ett konsultuppdrag är att det finns ett avtal där det anges vad konsulten arbetar med, framhåller myndigheten.

Något sådant avtal har Kinnevik inte visat upp. Kinnevik påstår att det finns ett sådant avtal men har svarat att myndigheten inte har rätt att se det. Skattemyndigheten tycker att uppläggen på konsultuppdragen verkar underliga och skriver:

”Det förefaller märkligt att ett utomstående bolag (det vill säga Luxemburgbolaget) garanteras utan tidsbegränsning en årlig ersättning om 1 miljon USA-dollar, det vill säga cirka 8-10 miljoner i svenska kronor, utan att det i det åberopade styrelseprotokollet klart beskrivs vilka tjänster som uppdraget omfattar”.

Myndigheten drar slutsatsen att ”ersättningen tycks ha utbetalats oberoende av om någon konsulttjänst överhuvudtaget utförts”.

Journalisten har utan framgång sökt Jan Stenbeck.

Fotnot. Industriförvaltnings AB Kinnevik äger MTG AB som kontrollerar bl a TV3, TV6, TV8, ZTV, TV-Shop, TV1000, Finanstidningen, Metro, Strix mm.

Fler avsnitt
Fler videos