Gå direkt till textinnehållet

Statlig evenemangslista för TV sågas av mediejättar

Flera mediejättar är negativa till den eventuella lista på evenemang som ska reserveras för fri TV och som just nu utreds av Myndigheten för press, radio och TV. Utredningen ska redovisas för kulturdepartementet i slutet av februari. 

I slutet av förra året fick Myndigheten för press, radio och TV i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på en lista över evenemang som ska ha en befolkningstäckning på över 80 procent. Den 17 februari var sista dagen för berörda parter att lämna synpunkter och förslaget sågas av flera av de tillfrågade, bland andra Konkurrensverket, Fotbollförbundet, TV4, MTG, Discovery och Sveriges olympiska kommitté. Sveriges Television och Friidrottsförbundet är däremot positiva. Det skriver TT.

Uppdraget som Myndigheten för press, radio och TV fått är att lista de stora evenemang som bör kunna ses av minst 80 procent av befolkning utan att behöva betala något mer än licensavgiften. Det är främst stora sportevenemang som berörs, men även andra tillställningar kan tas upp i listan. Myndigheten ska också föreslå en definition av fri TV som stämmer överens med EU-rätten och andra gällande regler.

Den 29e februari ska förslaget redovisas för Kulturdepartementet och än så länge har inte myndigheten uttalat sig om den ställer sig positiv till listan. Inte heller kulturminister Alice Bah Kuhnke har sagt något om hur hon ställer sig till en evenemangslista.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos