Reportaget om Sanna Wikström i Journalisten nummer 1/2018.

Starka reaktioner på reportaget om Sanna Wikström

25 januari, 2018

Arbetsmiljön på Mittmedia Journalistens reportage om anklagelserna mot Mittmedias ledning efter journalisten Sanna Wikströms död har väckt många reaktioner. I Mittmedia har personalmöten hållits med anledning av reportaget.

I dag på förmiddagen hölls ett personalmöte på Dalarnas Tidningar med anledning av Journalistens reportage ”Mittmedia anklagas för Sannas död” som publicerades i går. Liknande personalmöten har hållits på flera redaktioner i företaget under onsdagen och torsdagen och ytterligare möten är planerade för att diskutera personalpolitik och mobbning på arbetsplatsen. Som Journalisten berättat gick VD Per Bowallius i går ut med en intern uppmaning till medarbetare som upplevt sig mobbade och inte fått stöd, att kontakta honom direkt.

Reaktionerna på reportaget har under onsdagen och torsdagen strömmat in till Journalisten. Många av de som hör av sig är anställda på Mittmedia och de bekräftar bilden av en utbredd tystnadskultur på företaget. Medarbetare i Gävle berättar att det är fler som mår dåligt, och att de och flera medarbetare vill protestera mot ledningen men inte vågar ”av rädsla”.

Även tidigare anställda på Mittmedia har hört av sig till Journalisten. De vittnar om allvarliga arbetsmiljöproblem under tiden strax innan de lämnade företaget. En av dem berättar om ett slags angiverisystem på redaktionen där hen arbetade: ”Se dig för fan över axeln innan du viskar något kritiskt – du vet aldrig vem som skvallrar vidare till chefen i hopp om en klapp på axeln.”

Några Mittmediajournalister som hört av sig till Journalisten vill att företaget nu ska undersöka hur alla som slutat på Mittmedia de senaste åren mår. En av dem säger så här: ”Vi vet att det finns fler som slutat för att de har blivit mobbade. Hur mår de i dag? Jag får panik när jag tänker på att det kan finnas fler som mår lika dåligt som Sanna gjorde.”

En annan Mittmediajournalist säger: ”Det som hänt är systematiskt: riktade psykologiska attacker mot specifika mål, enskilda ensamma personer. Med syftet att röja undan dem. Nu känns det som att vi måste kartlägga vad som har hänt över hela linjen. Särskilt drabbade är de som fått avgångsvederlag och redan slutat.”

Flera Mittmediajournalister berättar att de fått veta vad som hände Sanna Wikström först genom Journalisten. Internt har man lagt locket på.

Flera av dem som kontaktat Journalisten vill se kraftfulla åtgärder mot chefer som de anser är ansvariga för arbetsmiljöproblemen.

En journalist på Mittmedia säger så här till Journalisten, apropå att Mittmedia förra året hävdade att den medarbetare som organiserar en misstroendeomröstning mot en chef kan bli avskedad: ”Om vi inte får rikta misstroendeförklaringar mot enskilda chefer nu, när får vi göra det? Hur många knäckta journalister behövs det för att vi ska få tillstånd av ledningen att uttrycka vårt missnöje? Kanske ska vi strunta i misstroendeförklaringar och direkt kräva chefernas avgång i stället.”

Även personer som inte är eller har varit anställda på Mittmedia har hört av sig till Journalisten med anledning av reportaget och uttryckt avsky inför hur Mittmedia behandlat anställda i allmänhet och fackligt förtroendevalda i synnerhet.

Under torsdagsförmiddagen har journalistklubben för tidningarna i norra Mittmedia haft styrelsemöte.

– Det här reportaget har diskuterats på några möten, men den samlade bilden är att det är förvånansvärt tyst, säger Tomas Backlund, journalistklubbens ordförande.

– Vi får veta att det är många som känner och tycker saker om det här men det är oerhört få som vågar uttrycka det, eller ens dela artiklar i sociala medier. Det säger en hel del om det klimat som är på Mittmedia. På ett par håll har medarbetare ställt frågan till ledningen om man kan vara skyddsombud eller facklig utan att vara illojal. Att den frågan ens ställs är ju häpnadsväckande. 

Journalistklubbens styrelse kommer att uppmana alla sektioner att kalla till medlemsmöten.

– Vi uppmanar alla våra medlemmar som har tankar och känslor kring det här att våga yttra dem offentligt, om inte annat för att hedra minnet av en kollega som gjorde just det, säger Tomas Backlund.

Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif berättar att man nu diskuterar i förbundet om man ska gå vidare med åtgärder med anledning av Sanna Wikströms död. Han hoppas framför allt att Mittmedia omvärderar sin personalpolitik:

– Man får väl hoppas att det leder till någon form av reflektion i Mittmedias ledning. Även om man utåt slår ifrån sig så hoppas jag att man internt rannsakar sig och frågar sig varför det blev så här, säger Johan Lif.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av Johnny Stamming tors, 2018-01-25 16:22
Hej, Jag läste hela artikeln i Journalisten i förmiddags och blir förvånad att detta inte anmälts till Arbetsmiljöverket. Efter utredning kan deras krav bli sådana att arbetet kan läggas ned om inte åtgärder vidtas. Arbetsmiljöverket kan vara effektivare än Arbetsdomstolen. Och det är inte försent att anmäla till Arbetsmiljöverket.
Inlagt av Peter Kjellerås tors, 2018-01-25 17:52
Otroligt starkt reportage du gjorde Johannes.BRA.
Inlagt av André Braun ons, 2018-02-14 00:56
När kunskaperna om arbetsmiljölagen är så dåliga att man på en tidning inte vet om att man skall anmäla olyckor och allvarliga tillbud (till vilket även hot och psykosociala arbetsmiljöbrister räknas) så förstår man varför arbetsplatsolyckor inte uppmärksammas liksom varför journalister inte förstår riskbedömningars betydelse. Det här har fått följder inte bara för arbetsmiljöarbetet och arbetsmiljöbristerna berörda tidningar utan även för samhället i övrigt...
Arbetsmiljön på Mittmedia

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies