Starka reaktioner
kring Fredriksson

3 mars, 2016

(UPPDATERAD) För några dagar sedan berättade journalisten och den tidigare Researchgruppen-medlemmen Martin Fredriksson att han tidigare gett information och varit avlönad av Säpo. Reaktionerna från Researchgruppen, RG, och andra är hårda. ”Researchgruppens inställning är att all journalistik i alla lägen måste stå fri från myndigheters inflytande”, skriver den på sin hemsida.

Martin Fredriksson jobbade åt Researchgruppen mellan 2009 och 2015 och vann bland annat en guldspade för avslöjandet av tusentals personer som ägnat sig åt rasistiska kommentarer.

Enligt Arbetaren ska han i helgen på sociala medier berättat att han under två perioder, mellan 2004-2007 och 2009-2010 varit anställd av Säpo. På Twitter skriver han själv att han endast levererat uppgifter om personer med anknytning till olika högerextrema rörelser.

”Vi går ytterst sällan in på något som kan röra vårt operativa arbete. När det gäller eventuella personer som kan ha lämnat information till säkerhetspolisen kan vi aldrig bekräfta eller dementera”, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder till Arbetaren.

RG menar att det här har inträffat innan journalistkollektivet var igång. Men den är starkt kritisk till det Fredriksson berättar. 

”Researchgruppens inställning är att all journalistik i alla lägen måste stå fri från myndigheters inflytande. Därför ställer vi oss starkt kritiska till Martin Fredrikssons agerande, och att han hemlighållit sitt samarbete med Säkerhetspolisen för oss och alla andra”, skriver RG på sin hemsida.

Sam Sundberg, profilerad skribent på SvD, är skeptisk till att det här inte påverkat Fredrikssons arbete i RG.

”Flera av Fredrikssons gamla vapendragare har nu skyndat att ta avstånd från honom, inklusive Researchgruppen. På sin webbplats skriver de att Säpo-samarbetet ägde rum före gruppen bildades, men det stämmer inte överens med Fredrikssons egna twitterbekännelser, där han skriver att den andra perioden av samarbetet inföll 2009 – 2010. Researchgruppen bildades hösten 2009”, skriver Sundberg i en krönika.

Journalisten har varit i kontakt med Martin Fredriksson som inte vill ställa upp på en intervju.

"Hej Klas. Jag avböjer alla tills jag fått ut boken. har inte mer att tillägga än det jag skrivit på twitter".

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies