SRs Peter Welander i kontroversiell dubbelroll

10 oktober, 2008

Tidningen Resumé har avslöjat att Peter Welander, vid sidan av sitt arbete på Dagens Eko och Studio Ett, arbetat åt försvaret via sin frus bolag.

(Bild: Lars-Gunnar Gustafsson)

Enligt tidningen Resumé har Welander utan sina chefers vetskap arbetat för ett projekt om värdegrunden hos de som jobbar inom svenska försvaret, som hans fru Bi Puranen drivit via sitt företag Bikupan. Att Peter Welander sitter i den externa projektgruppen och arbetar med projektet anges i ett avtal mellan Försvaret och Bikupan. Peter Welander har varit tjänstledig från Sveriges Radio sedan i juni. Staffan Sillén, chef för Ekot där Welander arbetar, har sagt att Welander inte har tillstånd att arbeta åt försvaret. Bi Puranens bolag Bikupan har enligt Resumé stigit från 8 till 30 miljoner per år, och vinsten tiodubblats i samband med avtalet med Försvaret, och har två fastigheter, dels en villa på Ekerö och en villa i franska Nice.
- Vi har haft ett möte om frågan idag, men eftersom vi inte fått Peter Welander att medverka har inget hänt. Vi vill först ha hit honom till Sverige så att han får kommentera uppgifterna, säger Staffan Sillén till Journalisten.
- Det var tänkt att han skulle vara med i ett fysiskt möte här och sedan ett telefonmöte, men inget av dem blev verklighet. Nu utgår jag från att han kommer hit och närvarar på ett möte i början av nästa vecka.
Enligt Staffan Sillén var det i går, torsdag, som Ekots ledning för första gången fick se avtalet med försvarsmakten:
- Tidigare hade han sagt att han inte haft något alls med Bikupan att göra. Men i en intervju med Bernt Hermele på Realtid sade hans fru att han stod på lönelistan, och sedan fick vi tillgång till avtalet.

Vilket är problemet med dessa dubbla roller?

- Det är ju ett oerhört problem att en som är anställd på SR samtidigt är anställd på ett annat företag, och dessutom för en myndighets räkning skrivit på ett avtal om tystnadsplikt.

Journalisten har sökt Peter Welander via telefon.

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Carl mån, 2011-12-19 22:18
Oj vilket scoop… en journalist som har ett extraknäck! Han är säkert den enda i Sverige ;)
Inlagt av Jonas mån, 2011-12-19 22:18
Vad är det som är problemet? Jag begriper inte detta påhopp på denna person, då det uppenbarligen verkar vara otydligt vad som egentligen är problemet… Är det att han tjänar pengar? Är det att hans fru tjänar pengar? Är det att han är journalist och råkar tjäna pengar? Är det att han tros vara mindre trovärdig som reporter, då han lyckats tjäna pengar? Han har ju för guds skull varit tjänstledig från sitt jobb som reporter, och då får man väl i princip göra vad man vill, så länge det inte konkurerar med ens arbetsgivare. Och det gör inte detta. Han har ju förmodligen som yrkesman bidragit till Bikupans arbete, vare sig det är för Försvaret, eller annan kund, i flera olika aspekter. Då Bi verkar vara en affärskvinna som vet sitt värde, så skulle jag tro att hon inte betalar Peter för nöjes skull, trotts att dom är gifta eller sambo, utan för att han bidrar i projekten på olika sätt. Sedan kan man ifrågasätta vilka löner som som tas ut… men ärligt talat… om företaget fakturerar 15000kr per dag, och det är 4 medarbetare som deltar i projektet så är det endast 468 kr /person och timme. Det är BILLIGT! Även om det endast skulle vara Bi:s arvode, så är det 1875kr/tim. Det är många kategorier av konsulter och advokater som debiterar den summan eller mer… En “vanlig” hantverkare börjar ju krypa upp till 6-800kr/tim. Om det är någon som ev skall kritiseras så är det ev den ansvariga på försvarsmakten som beställt detta jobb, om man nu inte vill att försvaret skall ändra attityder, och ta reda på inställnigar hos de anställda. Men om man vill det, så förmodar jag att det köpts in enligt Lagen om Offentlig Upphandling, och då hade alternativen kanske varit ännu dyrare.. eller kvalitén sämre… Har du som läser detta tänkt på det?? Men här har ÖB i alla fall jobbat för, och inlett ett projekt till förändring, och gjort något. Men det är klart att han skall klandras för det också. För då drevet är igång så är det väl lika bra att gå på alla…. Eller? Kanske handlar det om några svartsjuka journalister som inte lyckats lika bra som Peter… Skall också tillägga att SR:s chefer verkar urusla, som inte vågar stå upp för en medarbetare, då det enda dom behövde göra var att svara: “Han är tjänstledig, och förutsätter att han inte bedriver konkurrerande verksamhet, annars är det fritt att göra vad han vill tills han åter är i tjänst”. Så hade det inte blivit någon historia av detta…..

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies