SRs Medierna fälls
för partiskhet

2 april, 2012

GRN-beslut Sveriges Television fälls av Granskningsnämnden för radio och TV för dokumentären Staden som offrades. Sveriges Radio fälls samtidigt för ett inslag om dokumentären i det mediegranskande programmet Medierna.

Granskningsnämnden menar att frånvaron av debatt eller problematiserande i samband med sändningen av den kontroversiella dokumentären i SVT stred mot kravet på opartiskhet. Tre av nämndens ledamöter hade skiljaktig mening och ansåg att sändningen borde kritiseras men frias.

Sveriges Radios mediegranskande program Medierna fälls samtidigt av GRN. Reaktionerna på sändningen av Staden som offrades behandlades i ett inslag i Medierna. Nämnden ansåg att reportern framstod som en företrädare för den kritik han skulle rapportera om och att han tog ställning på ett sätt som inte är förenligt med opartiskhetskravet. Även här var tre av ledamöterna i nämnden skiljaktiga.

Bland annat nämner nämnden i sitt beslut det faktum att Medierna upprepade namnet på den Facebook-grupp som bildats i protest mot att sända den kontroversiella filmen och att reportern redogjorde för dag och plats för en inplanerad demonstration mot SVT kunde uppfattas som en uppmaning till lyssnarna att delta i protesterna.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies