SR-medarbetare hotades med pistol

8 mars, 2016

FOTO: SR En medarbetare vid P4 Kalmar blev hotad med pistol eller ett pistolliknande föremål för några månader sedan. Kanalen har nu förstärkt säkerheten från entré till reception och fönster.

Det var strax före jul som en praktikant vid P4 Kalmar var på väg in på redaktionen. När han skulle passera genom entrén till radiohuset blev han hejdad av en ung man som frågade om han arbetade på P4.  

– När praktikanten sa ja så går den unga killen fram till honom och lyfter upp något som liknar en pistol. Praktikanten har ingen chans att se om det är en pistolatrapp eller en riktig pistol. Men killen sa i alla fall ”hälsa dem där inne att jag har den här”. Först förstod inte praktikanten allvaret utan gick in på redaktionen, men när jag fick höra om händelsen så ringde jag polisen direkt, säger Anja Thorkelsson (bilden), kanalchef vid P4 Kalmar.

Inom en halvtimme så kom två poliser till platsen, men ingen har ännu gripits. P4 Kalmar hade inte mottagit något hot, varken mot kanalen eller någon enskild medarbetare, innan händelsen.

– Inte mer än de vanliga politiska kommentarerna som riktar sig mot vår journalistik. För vi brottas allt mer med de hat- och hotmejl som kommer in och hela situationen för oss som jobbar i etablerade medier har förändrats sedan i höstas. Det är oerhörda angrepp som sker på oss, visst kan man avfärda många av dem som nättroll, men de har också anhängare och de når ut, säger Anja Thorkelsson.

Utsikterna att polisen ska hitta förövaren är inte särkilt stora enligt Anja Thorkelsson.  

– Att hitta en ung man med den här beskrivningen är nästan omöjligt, de kunde bara bekräfta att det är ett hot och att det är allvarligt. Men förundersökningen lades ned.

Det här har dock gjort att säkerheten höjts vid P4 Kalmar och man har vidtagit vissa åtgärder i entrén, receptionen och för redaktionens fönster. 

– Man kan varken krossa eller skjuta sig in genom våra fönster nu. Men vi är också en livesändande verksamhet och har inte alls samma möjligheter att skydda oss när vi är ute och sänder radio live. Men här inne är vi väl skyddade.

Just nu håller P4 Kalmar på med en två dagar lång utbildning med alla medarbetare kring de här frågorna. Det är viktigt att alla i personalen får prata av sig och bolla det som hänt och man har genomfört vissa grupparbeten i ämnet.  

– Det här väckte en väldig diskussion hos oss, säger Thorkelsson.

Hur mår personalen?
– Det är blandat. En del tog det bra men jag vet att andra har blivit rädda och upprörda för vad som kan hända. Från min sida kan jag bara ta det på allvar och göra allt vi kan göra. Vi får inte backa från vårt uppdrag att göra journalistik, det kan vi inte välja bort. 

Taggar: P4 Kalmar, hot, pistol

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies