Gå direkt till textinnehållet

SR-klubben kritisk mot företaget

Journalistklubben på Sveriges Radio riktar kritik mot att företaget inte agerat tidigare mot den programledare som nu är avstängd. ”Det har funnits signaler både för flera år sedan och också närmare i tiden”, säger ordförande Ulrika Hyllert. UPPATERAD

Som Journalisten berättat är en kvinnlig programledare på SR sedan en tid tagen ur tjänst samtidigt som hon utreds för anklagelser om sexuella trakasserier.

Igår kommenterade SRs VD Cilla Benkö frågan. Hon skrev på SRs intranät att företaget vidtagit ett antal åtgärder under utredningen som nu är avslutad.

”Utredningen visar att det har framkommit en del saker som vi anser är oacceptabla på Sveriges Radio och för oss är det nolltolerans som gäller alla former av kränkningar, trakasserier och diskriminering”, säger Cilla Benkö till Ekot.

Annons Annons

Enligt källor till både Aftonbladet och Ekot kommer programledaren att tvingas lämna sitt program men behålla sin anställning.

Journalistklubbens ordförande på SR Ulrika Hyllert välkomnar företagets resoluta agerande den senaste tiden. Men hon är kritisk till att SR inte agerat på tidigare signaler. Sådana har funnits under flera år, enligt Hyllert.

– Man har helt uppenbart inte agerat tillräckligt, inte tagit det på det allvar som man skulle ha behövt göra, säger hon.

Har fackklubben haft kännedom om problemen?
– Vad jag känner till nu verkar ingen ha vänt sig till facket om chefen inte har lyssnat. Det tycker jag är synd.

Vad tror du det beror på?
– Det kan vara så att man är van att gå till chefen, och om inget händer så slutar man eller sluter sig till att beteendet är okej. Och det är jobbigt att vara någon som säger ifrån, det krävs ganska mycket för att börja prata.

Påverkar otrygga anställningar?
– Mycket. Om du inte har en tillsvidareanställning säger du inte ifrån över huvud taget, inte ens om övertid. Då är det inte konstigt om man inte säger ifrån om större saker. Men det kan också finnas rädsla hos tillsvidareanställda, eftersom man vill ha det roligaste jobbet. Man sitter aldrig säker på ett roligt jobb, man kan alltid bli omplacerad. Många tillsvidareanställda känner också så.

Är SRs åtgärder i detta läge tillräckliga?
– I nuläget har de tagit det på stort allvar, gjort en stor och ordentlig utredning. Men det räcker inte om man haft den här typen av jargong och händelser som har pågått, det finns saker att hantera framåt, folk mår fortfarande inte bra.

Nu måste klubben ligga på för att företaget ser över till exempel rutiner och policydokument kring sexuella trakasserier, menar Ulrika Hyllert. Kompetensen och kunskapen om frågorna hos chefer måste säkras.

Hur stor är den här frågan för SR?
– Det här är en jättefråga. Det är absolut en kris att det har varit så här och att det har kommit fram nu. En kris för företaget, för de direkt inblandade, och för alla som varit i närheten.

Fler avsnitt
Fler videos