SR gynnade musselodlare

21 juni, 2021

GRN-beslut ”Käka mer svenska ekologiska musslor!” uppmanade en musselodlare i P4 Göteborg förra året. Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

I oktober förra året sände P4 Göteborg direkt från en musselodling på Orust och intervjuade vd:n för musselodlingsföretaget om konkurrensen med danska musselodlare och om ekologisk musselodling.

I slutet av inslaget tackade reportern för att han fick komma, varpå följande sades:

Vd:n: ”Ja, tack så mycket, och så käka mer svenska ekologiska musslor!”

Reportern: ”Jadå! Tack då, hej hej!”

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv av en person som anser att vd:n fick göra reklam för sitt företag och kritisera sina konkurrenter.

Granskningsnämnden anser att det i inslaget uppstod ett gynnande som får anses motiverat av informations- och underhållningsintresse, men att vd:ns uttryckliga vädjan till lyssnarna om att köpa svenska ekologiska musslor från det aktuella företaget gick utöver vad som kan anses motiverat.

Inslaget strider därför mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Granskningsnämnden kommer att ansöka hos förvaltningsrätten om att SR ska påföras en särskild avgift om 25 000 kronor för överträdelsen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies