Gå direkt till textinnehållet

”SR förminskade vittnesmålen om rasism”

Debatten om Sveriges Radios agerande efter uppropet ”Vems SR” fortsätter. Två kommunikationsstudenter menar att SR-ledningen ”kontrollerade narrativet på ett sätt som tog fokus från [sak-]frågan och förminskade vittnesmålen”.

I en debattartikel i Journalisten skriver idag Alexandra Gummesson och Filip Ramdén, studenter vid Lunds universitet. I en uppsats i strategisk kommunikation på Lunds universitet har de granskat hur Sveriges Radios ledning bemötte ”Vems SR”. De menar att SR-ledningen misslyckades med att bemöta den faktiska problematiken uppropet avslöjade:

”I stället för att självkritiskt våga prata om deras bristande antirasistiska agerande, både som arbetsplats och mediehus, kontrollerade man narrativet på ett sätt som tog fokus från frågan och förminskade vittnesmålen”, skriver de i Journalisten.

Gummesson och Ramdén frågar sig också hur det demokratiska public service-uppdraget påverkas av ”att Sveriges Radio med feghet hänvisar till opartiskhet, istället för att stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter? Bekämpandet av rasism borde inte ses som ett kontroversiellt ställningstagande, där man blir censurerad i sin yrkesroll som påföljd.”

Sveriges Radios biträdande programdirektör Olov Carlsson svarar. Han skriver bland annat att det faktum att SR i sina sändningar ska markera mot rasism och angrepp på det demokratiska samhället inte är det samma som att medarbetarna kan bevaka frågor de aktivt propagerat för i den offentliga debatten. ”Att vara emot rasism på Sveriges Radio är inte ett problem och påverkar inte våra anställdas yrkesutövning. Jag är själv emot rasism och hoppas att alla medarbetare är det”, skriver Carlsson i Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos