Gå direkt till textinnehållet

Spränglistor planeras på kongressen

Norrbottens journalistdistrikt riktar hård kritik mot valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse eftersom den inte innehåller "ett enda namn från norra Sverige". Flera distrikt planerar spränglistor mot valberedningens förslag till förbundsstyrelse, enligt uppgifter till Journalisten. (Uppdaterad)

Norrbottens journalistdistrikt skriver i ett uttalande på Journalistkongressens första dag, att man är bestört över att valberedningens förslag till förbundsstyrelse inte har ett enda namn från norra Sverige. "Norra Sverige behöver absolut representeras i Journalistförbundets styrelse, därför hoppas vi att kongressen ser till att Journalistförbundet får en styrelse för hela landets journalister", skriver distriktet i uttalandet.

Tommy Lundqvist, ombud för Norrbottens distrikt, var nominerad till FS men kom inte med i valberedningens förslag. Han säger till Journalisten att han inte är aktuell för omnominering.

– Jag har lagt mig platt, men det är illa att ingen från Norrbotten eller Västerbotten finns med i valberedningens förslag, säger Tommy Lundqvist.

– Det är som SMHIs väderleksrapport, som i detalj går igenom alla orter i södra Sverige, och sen svepande meddelar att "i Norrland blir det regn".

Planerar ni en spränglista?
– Ja, men vi har för tillfället gett upp tanken på att få med någon från norra Sverige, och vi vill i stället lösa ett annat problem med valberedningens förslag, nämligen att det inte finns någon ledamot från NTM-koncernen. Vi kommer att nominera Petra Jonsson från Gotlands journalistdistrikt till förbundsstyrelsen, för att få in en representant från NTM, säger Tommy Lundqvist.
 
I valberedningens förslag finns en ledamot från Norrland, nämligen Tomas Backlund från Östersund.
Flera spränglistor planeras på kongressen. Nomineringstiden löper ut klockan 09.00 onsdag morgon. Förbundsstyrelsen väljs på torsdag.
Fler avsnitt
Fler videos