Gå direkt till textinnehållet

Språkpris till Marie Lundström och Lasse Olsson

Marie Lundström, kulturradion, och Lasse Olsson, P4 Malmöhus Helsingborgsredaktion, får Sveriges Radios språkpris 2013.

 2013 års pris för lokala sändningar går till Lasse Olsson, ”som med muntligt mästerskap skildrar vardagslivet och översätter torra fakta till begriplig, berörande och hederlig skånska”

”Mitt jobb som lokalreporter är att läsa torra kommunala handlingar på kanslispråk, hitta storyn och sedan levandegöra den så att folk förstår. Jag är noga med att läsa texten högt när jag skriver och sedan skriva om och skriva om tills den blir bra. Och kan man få en ”knorr” på den så är det ju ännu bättre – då kommer lyssnarna ihåg,” säger Lasse Olsson.

I kategorin för rikssändningar går priset till Marie Lundström ”den samtida bokradions mästare, som på klingande lundströmska låter oss hänga i levande poeters sällskap”.

Annons Annons

”Jag har försökt ringa in den där ”lundströmskan”. En del av den kan vara den klingande norrbottniskan som gör språket lite ”gungande”. Och för mig är det viktigt att vara fri och uppfinningsrik i språket, men aldrig stänga andra ute med hjälp av det. Jag pratar väldigt sällan med svåra ord, men nu funderar jag ändå på om ”lundströmskan” kanske skulle kunna vara snäppet mer poetiskt utflippat – utan att förlora lyssnarna,” säger Marie Lundström.

Sveriges Radios språkpris är på 20 000 kronor per kategori.

Fler avsnitt
Fler videos