Sponsrad journalistik uppfattas som trovärdig

15 mars, 2017

Enligt en ny studie uppfattar läsare en sponsormärkt artikel som nästan lika trovärdig och saklig som en icke-sponsormärkt artikel. Men den uppfattas samtidigt som partisk.

Bakom studien om sponsrad journalistik står Insitutet för Mediestudier i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet. De släpper i dag boken Näjtiv, kånntänt, brändidd – ska textreklam bli räddningen för journalistiken?

Föreståndaren Lars Truedson varnar samtidigt för att dra felaktiga slutsatser av den studie Institutet för Mediestudier presenterar:

”Att vi kunnat visa att publiken i studien anser att även sponsrad journalistik behåller en stor del av sin trovärdighet är intressant, men om branschen skulle ta det till intäkt för att vara otydlig med vad som är journalistik och vad som är reklam hotar det hela journalistikens trovärdighet”, säger han i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies