”Spelet en viktig del av politiken”

23 november, 2017

FOTO: Sveriges Radio Samtal med I sociala medier är integration och lag och ordning de största ämnena i den politiska debatten. Men i traditionella medier dominerar spel och skandaler. ”Det politiska spelet är en så pass viktig del av politiken att det blir märkligt om man inte försöker granska det”, säger Ekots Fredrik Furtenbach.

Sveriges Radios Ekot har tidigare låtit Sifo undersöka vilka sakfrågor och partier som dominerar politikbevakningen i ledande svenska medier. För första gången har man nu också undersökt sociala medier.

Fredrik Furtenbach är inrikespolitisk kommentator på Ekot och förklarar bakgrunden till att Ekot utvidgat undersökningen med Twitter, Facebook och Instagram.

– Partierna köper redan in sådana här tjänster som visar olika frågors och deras egen genomslag i sociala medier, och försöker anpassa sig efter det, men för medier och vanliga lyssnare och läsare har den här informationen inte funnits, säger han.

Vad säger du om resultaten?
– Det är intressant att se att sossarna dominerar så pass starkt i både sociala och traditionella medier, men att det är så starkt negativt fokus på partiet. Det är också intressant att se att det går så dåligt för småpartierna, Miljöpartiet som ändå är regeringsparti, och Kristdemokraterna och Liberalerna. Att de syns så väldigt lite i både toppnyheter i traditionella medier och i sociala medier.

I sociala medier är lag och ordning samt integration de dominerande ämnena. De är också de två största sakfrågorna i traditionella medier, men kommer efter rapportering om det politiska spelet och politiska skandaler, som är klart störst.

Drar ni några slutsatser från studien för er egen bevakning?
– Nej, inte än i alla fall. Jag tänker att en del av dominansen av spelet och skandalerna sannolikt beror på att man som journalist själv kan driva det. I sakfrågorna kommer initiativet i regel från partierna, men i regeringsfrågan och affärer kan journalister själva ta initiativet. Och ens roll som journalist är att granska, då passar de mer problemorienterade frågorna som regeringsfrågan bra.

Kan man inte granska i sakfrågorna?
– Det kan man förstås.

Från medieforskarhåll brukar det komma kritik mot att medierna är för fixerade vid det politiska spelet. Men ni har till och med en podd som heter Det politiska spelet…
– Jag förstår forskarnas kritik och deras farhåga att folk på grund av bevakningen skulle vända sig från politik. Det är såklart negativt om det är så. Men det som brukar kallas det politiska spelet är ändå en så pass viktig del av politiken att det blir märkligt om man inte försöker granska det också.

– Politiker har uppriktiga värderingar i botten, men sedan måste de spela för att få igenom det man vill, för man har motståndare och konkurrenter. Det är inget konstigt. Jag är själv jätteintresserad av det som brukar kallas det politiska spelet men tycker inte att man ska låtsas som att politik bara är spel.

Här hittar du hela undersökningen, som omfattar perioden september och oktober 2017.

Taggar: politik

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad
SVD söker medarbetare

Journalistfonden stipendier

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies