FOTO: Tor Johnsson

Sparpaket på Östgöta Media – TV-kanalerna läggs ned

29 november, 2017

Östgöta Media där Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten ingår lägger ner ortssidorna i papperstidningen och TV-kanalerna. Nio tjänster dras in.

Under årets första tre kvartal minskade Östgöta Medias intäkter med 30 miljoner kronor jämfört med samma period 2016, på grund av minskad annons- och reklamförsäljning. Ledningen ser inte någon ljusning på annonssidan och presenterade på tisdagen därför ett sparpaket med stora strukturella förändringar.

Östgöta Media lägger ner sina två marksända TV-kanaler 24Corren och 24NT. Ägarbolaget NTMs satsning på lokal marksänd TV inom koncernen har varit en central del i strategin för att få in nya intäkter, men har misslyckats. Först ut var 24NT som startade 2006.

Förra året lades Upsala Nya Tidnings kanal 24UNT och Norrbotten Medias kanal 24Norrbotten ned och videoinnehållet flyttades över till webben. Samma sak kommer nu att hända 24Corren och 24NT.

– Vi lägger inte ned TV utan fortsätter att jobba med rörlig bild precis som vi har gjort hittills, fast vi sänder det digitalt på våra onlineplattformar. Vi behöver utveckla vår onlinevideo eftersom det är där vi ser en kraftig tillväxt av användare, säger Anna Lindberg, chefredaktör och VD på Östgöta Media.

– Att ha två broadcastkanaler kostar pengar och i det här läget behöver vi prioritera våra resurser till något som vi bedömer kommer att vara mer bärkraftigt i framtiden.

Samtidigt ökar Östgöta Media fokus på den digitala prenumerationsaffären. Onlinegruppen kommer efter omorganisationen att ha 95 redaktionella tjänster medan printgruppen består av 17 redaktionella tjänster. Dessutom tillkommer Folkbladets 8,5 tjänster, samt två ledarskribenter och två chefredaktörer.

I samband med omorganisationen tar man bort de fasta ortssidorna i tidningarna, minskar antalet reportrar och lägger länsbevakningen online.

Hur tror du att prenumeranterna kommer att reagera på det?
– Man får vara beredd på att inte alla prenumeranter kommer att reagera positivt utan att det kan uppfattas som att vi drar oss undan från länsbevakningen. Men det är ju inte så det är, det kommer att fortsätta att vara bemannat på länet precis som i dag. För att vår journalistik ska vara relevant framöver kan vi inte bara jobba stenhårt med digitalisering bara på centralorten, utan även på länet. Vi väljer att satsa på onlinejournalistik även på länet, säger Anna Lindberg.

Sparpaketet innebär en total minskning om nio redaktionella tjänster, varav fem på videoredaktionen och fyra på övriga redaktionen. Ledningen hoppas att personalminskningen ska gå att lösa utan uppsägningar. Förhandlingar med journalistklubben inom kort.

I Östgöta Media ingår bland annat Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten, Folkbladet, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies