Gå direkt till textinnehållet

Sparpaket oroar journalisterna på Hallpressen

Anställda på de tidningar som ingår i Hallpressen undrar hur det ska vara möjligt att spara in 60 heltidstjänster utan att den journalistiska kvaliteten försämras.  

Koncernen har meddelat att man under ett år ska spara 32 miljoner, vilket motsvarar 60 heltidstjänster. Medarbetarna på de tio tidningar som ingår i Hallpressen är oroliga för jobben och hur det kommer att påverka journalistiken.

– Det är inte realistiskt att spara in 60 tjänster på tidningarna utan att det kommer att påverka den lokala journalistiken och läsarna, säger Karin Pihlqvist, journalistklubbens ordförande på Jönköpings-Posten.

Hon påpekar att det inte var så länge sedan tidningen gick igenom ett sparpaket. I februari 2010 drogs sex tjänster in på redaktionen.

Annons Annons

Samma oro finns inom SMT-gruppen (Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten och Tranås Posten ingår) som ingår i Hallpressen.

– Vi har redan genomfört besparingar och vet inte hur vi skulle kunna skära ner ytterligare utan att läsarna och annonsörerna märker det, säger Mari Ermeland, som sitter i klubbstyrelsen på SMT-gruppen.

Inga datum för förhandlingar har satts upp och inget varsel är lagda.

– Företagsledningen var tidigt ute och informerade, vilket möjligen är bra eftersom man nu kan sätta igång och genomlysa verksamheten på ett bra sätt, säger Karin Pihlqvist.

En del av sparplanerna är att Skaraborgs Läns Tidning, Falköpings Tidning och Västgöta-Bladet minskar antalet utgivningsdagar från sex till fyra dagar i veckan. De tre tidningarna ges ut av tidningsföretaget Västgöta-Tidningar, som även det ingår i Hallpressen.

Anledningen till sparpaketet är enligt Hallpressens VD Roger Jonsson minskade upplagor och att räckvidden minskar. Sparpaketet berör alla avdelningar och alla tidningar inom Hallpressen, förutom de företag inom koncernen som sysslar med tryck och distribution.

Tidningsföretagen inom Hallpressen har 360 anställda.

Fotnot: I Hallpressen ingår tidningarna Jönköpings-Posten, Smålänningen, Värnamo Nyheter, Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Tranås Posten, Skaraborgs Läns Tidning, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet, Skövde Nyheter samt sajten Jnytt.se.                 

Fler avsnitt
Fler videos