Gå direkt till textinnehållet

Spanska journalister dödade i Burkina Faso

Två spanska dokumentärfilmare dödades i måndags i en attack i Burkino Faso, bekräftade Spaniens premiärminister Pedro Sanchez på tisdagen.

Reuters rapporterar att de spanska journalisterna David Beriain och Roberto Fraile dödades när de var i Burkina Faso för en dokumentärfilm. De följde en patrull mot tjuvjakt som i måndags angreps i ett beväpnat bakhåll.

Franska tidningen Libération skriver att den 44-årige reportern och dokumentärfilmmakaren David Beriáin hade lång erfarenhet av att arbeta i känslig terräng. Han har bland annat intervjuat talibaner, medlemmar i Farc-gerillan och i det mexikanska drogkartellkriget.

Detsamma gäller 47-åriga Roberto Fraile, som bland annat gjort flera reportage i Syrien, där han skadades 2012, i Aleppo.

Vilken grupp som ligger bakom måndagens attack, då även en irländsk medborgare dödades, är inte känt. Libération skriver att Jnim, en grupp som tillhör al-Qaida, i en ljudfil tagit på sig angreppet. Men att döda västerlänningar är atypiskt för al-Qaida, som hellre brukar kidnappa dem, skriver Libération, och i området finns också det konkurrerande terrornätverket Islamiska staten i Storsahara.

Fler avsnitt
Fler videos