Gå direkt till textinnehållet

Spanien vill införa ”Netflixskatt” för att finansiera public service

Bolag som erbjuder strömningstjänster i Spanien måste betala 1,5 procent av sina intäkter till public service-bolaget RTVE, enligt ett regeringsförslag.

Företag som tillhandahåller strömmade audiovisuella tjänster i Spanien, bland andra Netflix, Youtube, HBO och Disney+, måste från och med nästa år betala en särskild avgift om 1,5 procent av sina spanska intäkter till public service-företaget RTVE. Det framgår av ett regeringsförslag till ny audiovisuell lag. Det rapporterar El Pais.

Sedan tidigare betalar strömningstjänstföretagen en avgift om fem procent av intäkterna i Spanien för finansiering av europeisk film- och tv-produktion.

Förslaget välkomnas av Internationella Journalistfederationen, som skriver på Twitter: ”Vi stöder denna åtgärd till förmån för public service-journalistiken.”

Annons Annons

Däremot är det oklart om förslaget kommer att leda till några stora intäktsmöjligheter för RTVE, eftersom flera av strömningstjänstbolagen deklarerar intäkter i stater som har en mer gynnsam beskattning, exempelvis Nederländerna.

Netflix betalade bara drygt 30 000 kronor i filmproduktionsskatt 2019 trots att de hade 4,5 miljoner abonnenter i Spanien. Enligt uppgifter till El Pais kommer avgiften att beräknas utifrån företagens reella intäkter i Spanien, inte skattedeklarationerna.

Fler avsnitt
Fler videos