Spanien vill införa ”Netflixskatt” för att finansiera public service

1 juli, 2021

Bolag som erbjuder strömningstjänster i Spanien måste betala 1,5 procent av sina intäkter till public service-bolaget RTVE, enligt ett regeringsförslag.

Företag som tillhandahåller strömmade audiovisuella tjänster i Spanien, bland andra Netflix, Youtube, HBO och Disney+, måste från och med nästa år betala en särskild avgift om 1,5 procent av sina spanska intäkter till public service-företaget RTVE. Det framgår av ett regeringsförslag till ny audiovisuell lag. Det rapporterar El Pais.

Sedan tidigare betalar strömningstjänstföretagen en avgift om fem procent av intäkterna i Spanien för finansiering av europeisk film- och tv-produktion.

Förslaget välkomnas av Internationella Journalistfederationen, som skriver på Twitter: ”Vi stöder denna åtgärd till förmån för public service-journalistiken.”

Däremot är det oklart om förslaget kommer att leda till några stora intäktsmöjligheter för RTVE, eftersom flera av strömningstjänstbolagen deklarerar intäkter i stater som har en mer gynnsam beskattning, exempelvis Nederländerna.

Netflix betalade bara drygt 30 000 kronor i filmproduktionsskatt 2019 trots att de hade 4,5 miljoner abonnenter i Spanien. Enligt uppgifter till El Pais kommer avgiften att beräknas utifrån företagens reella intäkter i Spanien, inte skattedeklarationerna.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies